Четвъртък, 23 Мар 2023
           
Свят

Сеул разкритикува „плачевното“ бездействие на ООН спрямо Северна Корея

  13.01.2023 09:21  
Сеул разкритикува „плачевното“ бездействие на ООН спрямо Северна Корея

Южна Корея разкритикува начина, по който Съветът за сигурност на ООН се справя със севернокорейската криза.

Говорейки на последната сесия на Съвета, пратеникът на страната в ООН Хуан Джун-кук упрекна "плачевната" липса на действия от страна на организацията спрямо многократните ракетни тестове и заплахи от Пхенян.

Хуанг заяви, че Северна Корея е извършила "явни, груби и повтарящи се нарушения на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН", но международната организация не е била единна в осъждането на нейните действия.

По данни на агенция "Йонхап" КНДР е изстреляла около 70 ракети през 2022 г., което е рекорд на годишна база.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя Северна Корея да се върне към преговорите, целящи да я накарат да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

КНДР е обект на санкции на ООН от 2006 г. насам заради ядрената си програма и програмата за балистични ракети. Т.нар. шестстранни преговори за ядрено разоръжаване - между Северна Корея, Южна Корея, Китай, Съединените щати, Русия и Япония - изпаднаха в застой през 2009 г.

Преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. и 2019 г. също се провалиха. Оттогава Китай и Русия настояват за облекчаване на санкциите на ООН за хуманитарни цели и за привличане на Пхенян към нова преговори.

Миналата година Северна Корея възобнови изпитанията на междуконтинентални балистични ракети за първи път от 2017 г. Тя се подготви и за повторно отваряне на своята ядрена тестова площадка, което засили опасенията от нов тест на ядрена бомба.