Вторник, 27 Фев 2024
           
Коментари

Демерджиев: Не е работа на МВР да пази вещите на Васил Божков, похарчили сме 4 млн. лв.

  24.01.2023 18:25  
Демерджиев: Не е работа на МВР да пази вещите на Васил Божков, похарчили сме 4 млн. лв.
  BGNES

"МВР, Министерството на правосъдието и МВнР се събрахме и сме изпълнили всички предписания за влизане в Шенген. Вчера австрийският канцлер не каза, че не пазим добре границата си, а че има претенции към ЕК, защото Шенген не работи добре. Австрия пое ангажимент да настоява да се обърне внимание към защитата на външната граница на ЕС. Канцлерът констатира, че се справяме много добре, но и двете страни сме на мнение, че ни трябва още техника. Проблемът на оградата ни е, че се преодолява лесно - да се пререже, да се прескочи, защото е ниска, или да се подкопае. Между Малко Търново и Резово участъкът е най-труден и в момента го обезпечаваме с техника". Това заяви пред БТВ вътрешният министър Иван Демерджиев. 

"Гръцката ограда е висока 6 метра. Нидерландската позиция не е много ясна, защото няма мотиви, те постоянно се сменят", каза още Демерджиев. От Нидерландия основно изтъкват като причина за това, че не ни подкрепят за Шенген, отпадането на мониторинга върху страната ни. 

"Законът за защита на свидетелите не насърчава доносничеството. Целта е, когато бъдат подадени данни, да бъдат проверени. Един сигнал може да доведе само до добросъвестна проверка. Често се опитват да ни подвеждат, но старателно проверяваме сигналите. Виждам много ясно какви са проблемите с корупцията заради срастването на политиката и престъпната среда. Не говоря за лидерите на партии, макар че и те не са изключени. Корупцията е навсякъде и докато не се освобопдим, общественият ресурс ще обогатява определени хора и няма да отиде там, където трябва. Нямаме директно отношение по случая Нексо. С него се занимават прокуратурата и ДАНС. Понякога обаче полицията се използва за други цели. Жандармерията пази вещите на Васил Божков. Досега това ни струва 4 млн. лв.", каза коментира вътрешният министър. 

"За съжаление, парламентът продължава да променя правилата за провеждане на избори, което много ни затруднява. Постоянно трябва да се променя тактиката за обезпечаване на вота. Сега трябва да осигурим за 2 месеца 12 000 камери. Представяте си колко е трудно това, а същевременно да се грижим за сигурността и да следим за измами с хартиената бюлетина. Знаем къде са проблемните секции. Машинният вот е много по-сигурен. Моите опасения са, че желаещите, които искат да влязат в престъпни практики, ще са много повече. Вместо камерите да снимат кой влиза и излиза да гласува, за да се сверят данните, ще бъдат включени чак когато започне преброяването", заяви Демерджиев. 


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати