Вторник, 27 Фев 2024
           
Свят

Кои са българите в забранителния списък на Пендаровски?

  24.01.2023 19:55  
Кои са българите в забранителния списък на Пендаровски?

Забранителен списък на евродепутат и други български граждани, които да не бъдат допуснати на честванията за Гоце Делчев в Северна Македония - такъв списък предложи македонският президент Стево Пендаровски.

До този момент той не е посочил конкретни имена, но опозиционната македонска партия "Левицата" публикува списък с 6 души, които да бъдат обявени за персона нон грата в Северна Македония.

Сред тях са имената на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. На заседанието на Съвета за сигурност в западната ни съседка, Пендаровски заяви, че подобна забрана за влизане в Македония е нужна в името на националната сигурност на Северна Македония и предлага от граничния пункт с България до мястото на събитието да има достъп само хора, които нямат за цел "да унижават македонския народ".

Предложението идва от македонския президент и в прав текст звучи така:

"Да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония", каза Стево Пендаровски.

Аргументът гласи, че в България има структури, които и финансово и с транспорт ще подпомогнат голяма група хора от България да отидат в Македония на 4 февруари. Пендаровски допълни, че част от тези структури са свързани с руската разузнавателна служба.

"Ако на 04.02 не реагираме както би реагирала всяка сериозна държава - има риск да дойдат много хора с лоши намерения към Македония и към македонците", каза той.

Хората, които ще получат забрана за влизане не се споменават, но преди седмица македонската партия "Левицата" изрежда шест български имена. Едно от тях на евродепутата Ангел Джамбаски, определен като неофашист, който обявява македонците за българи. Евродепутатът Андрей Ковачев е другото име в списъка на партия "Левицата", с бележка "отрицател на македонската история".

"Г-н Пендаровски, това което направи, аз съм ужасен. То е трагикомично, но повече е трагично, защото все пак той е президентът на РСМ. И той дължи много обяснения сега, защото ако наистина имаме руски шпионски служби, които работят по този въпрос, и той има информация за това, защото той го казва, това трябва и ние да го знаем", каза Андрей Ковачев.

От "Левцита" искат и забрана за влизане и на Красимир Каракачанов и Милен Врабевски, определен като български олигарх и финансист на клубове с фашистки имена. Врабевски отказа да коментира, като заяви, че тази забрана няма да попречи на доказаната му европейска дейност. В партийния списък стои и името на председателя на "Възраждане".

Имената от списъка на Пендаровски - тепърва ще станат ясни.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати