Вторник, 06 Юни 2023
           
Новини

Яйца и боя срещу общината: Недоволство заради идеята за преместване на Паметника на Съветската армия

  09.03.2023 11:59  
Яйца и боя срещу общината: Недоволство заради идеята за преместване на Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет обсъжда решението, с което да възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия", който е държавна собственост, от Княжеската градина.
 

 

паметник протест община

Булфото

 

Идеята е скулптурните фигури и барелефи да бъдат разположени в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.
 

 

паметник протест община

Булфото

 


Идеята за преместването на спорния паметник породи напрежение сред някои политически сили, които организираха и протест пред Столичната община, както и жива верига около самия монумент.
 

 

паметник протест община

БТАВ един момент напрежението пред общината ескалира, а срещу сградата започнаха да летят яйца. Протестиращи заляха входа на институцията с червена боя.

 

 

паметник протест община

Булфото

 

 

паметник протест община

БулфотоПредседателят на СОС временно прекрати заседанието, след като научи, че пред общината има партийни лидери, а от общинските съветници от сътоветните сили са слезли при тях.

 

 

 

паметник протест община

Булфото

 

В доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, е записано, че се изисква от областния управител на София да "предприеме всички необходими фактически и правни действия" по преместването на паметника.

През тази седмица решението бе одобрено от Комисията по култура и образование и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС.

Монументът е изграден с пропагандна цел, така че „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение“, посочват вносителите на предложението за преместване на паметника. Те цитират протокол на общинската управа на Столична голяма община от 1947 г.
 

 

паметник протест община

Булфото

 


"Към днешно време тази пропагандна цел е отпаднала, а с нея и необходимостта от централното му местоположение, с което доминира над всички български институции (храм-паметника „Александър Невски“, Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Народното събрание и др.). Монументът не е свързан с реално историческо събитие и няма стойността на памет(ник) за такова. В този смисъл този монумент, който нарича армия, окупационна за страната ни, „освободителка“, носи заблуда за младото поколение, което не е свидетел на онова време и не го е изучавало в училище", посочват още вносителите.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати