Вторник, 06 Юни 2023
           
Бизнес

ЕС ще даде близо 8 млрд. евро повече за военна помощ

  14.03.2023 14:06  
ЕС ще даде близо 8 млрд. евро повече за военна помощ

Европейският съюз ще увеличи средствата за подкрепа на мира до 7,979 милиарда евро до 2027 г., за да може да бъдат посрещнати допълнителни разходи. Парите се използват, за да се осигури въоръжение на Украйна.

През декември миналата година беше прието решение за добавяне на два милиарда евро към тези средства през 2023 г., както и да се предвиди допълнително увеличение. Във вторник е прието решение общите разходи за военни учения за управление на кризи тази година да достигнат пет милиона евро.

Европейският механизъм за подкрепа на мира, създаден през 2021 г., осигурява финансиране за всички действия по общата външна политика и политиката на сигурност, свързани с военни и отбранителни въпроси, с цел предотвратяване на конфликти, запазване на мира и укрепване на международната сигурност и стабилност, се посочва в съобщението.

По механизма ЕС финансира действия, насочени към укрепването на способностите на държави извън ЕС и регионални и международни организации по военни и отбранителни въпроси. Механизмът е извънбюджетно средство и първоначално разполагаше с до пет милиарда евро до 2027 година.

ЕС подкрепя по този механизъм украинските въоръжени сили, като досега седем пъти са отпускани средства за Киев. Средства се осигуряват също за Мозамбик, Грузия, Молдова, Мали, Сомалия, Нигер, Йордания, Босна и Херцеговина, Ливан и Мавритания.