Вторник, 06 Юни 2023
           
Новини

Демерджиев се срещна с новоназначения посланик на Р Гърция в София Мариос Либеропулос

  17.03.2023 11:10  
Демерджиев се срещна с новоназначения посланик на Р Гърция в София Мариос Либеропулос
  МВР

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе работна среща с новоназначения посланик на Република Гърция в София Мариос Либеропулос. Двамата дадоха висока оценка на активния политически диалог и партньорството между България и Гърция, включително в областта на вътрешните работи. Изразиха единната позиция, че конструктивното сътрудничество е гарант за стабилността не само на двете страни, но и на целия регион Дискутирана бе актуалната миграционна обстановка в региона и съвместните действия, които двете страни предприемат за охрана на общата граница и противодействие на нелегалната миграция.

Министър Демерджиев отбеляза, че за България присъединяването към Шенген остава приоритет и използва случая да благодари за последователната подкрепа и ангажираност на Гърция за приемане на положително решение.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за засилване на професионалното взаимодействие, за да се осигури съвместен, ефективен и бърз отговор на заплахите за сигурността, произтичащи от нелегалната миграция.

България и Гърция изразиха готовност да продължат открития диалог по всички въпроси от взаимен интерес