Вторник, 27 Фев 2024
           
Свят

Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна

  17.03.2023 11:55  
Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна

Правителството на Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна, пише fakti.bg. Новината съобщи днес словашкият премиер Едуард Хегер. Така Словакия засилва военната помощ за Киев, отбелязва агенцията.

Словакия има 11 изтребителя МиГ-29, които бяха извадени от употреба миналото и повечето от тях не са в оперативни условия, отбелязва агенцията.

Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 през следващите дни, съобщи вчера на пресконференция полският президент Анджей Дуда. "Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем... четири изтребителя на Украйна в пълна изправност", каза Дуда. По думите му останалите изтребители съветско производство ще бъдат проверени и в момента ги подготвят, като ще бъдат доставени по-късно.

Полският президент съобщи, че страната му планира да даде на Украйна десетина изтребители МиГ-29 и така ще стане първата страна членка на НАТО, която ще изпълни все по-неотложните искания на украинското правителство за бойни самолети. По-късно САЩ обявиха, че взетото от Полша решение е "суверенно" и не означава, че Вашингтон ще последва този пример. До момента САЩ отказват да изпратят модерни западни изтребители на Украйна във войната ѝ срещу руския агресор.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати