Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

Кремъл: Заповедта на МНС за арест на Путин показва явна враждебност към Русия

  20.03.2023 12:11  
Кремъл: Заповедта на МНС за арест на Путин показва явна враждебност към Русия

Кремъл заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Русия реагира "спокойно" и продължава работата си.

"Свидетели сме на множество явно враждебни прояви срещу нашата страна и срещу нашия президент", каза Песков на редовен брифинг.

"Отбелязваме ги, но ако вземем всяка от тях присърце, нищо добро няма да излезе. Затова гледаме на това спокойно, отбелязваме всичко внимателно и продължаваме да работим."

Въздействието на решението на МНС да издаде заповед за арест на Путин - както и на руския комисар по правата на децата - за масовото отвличане на деца от Украйна остава неясно.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта на арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.