Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

Си и Путин разговаряха за икономика, търговия и технологии

  21.03.2023 18:14  
Си и Путин разговаряха за икономика, търговия и технологии

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщават световните агенции. Си е на тридневно пътуване в Русия до сряда, пише БНР.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода "Силата на Сибир-2", посочи още Путин.

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

Междувременно китайското външно министерство публикува изявление, в което се посочва, че по време на снощните разговорите с руския президент, определени като неформални, Си Цзинпин е подчертал, че в Украйна се чуват "гласове за мир и разум".

"Повечето страни подкрепят намаляването на напрежението, застават зад мирните преговори и са против наливането на масло в огъня", е казал Си на Путин , се посочва в изявлението.  

Според Пекин Си и Путин са провели дълъг диалог по въпроса за Украйна: "Прегледът на историята показва, че конфликтите в крайна сметка трябва да се решават чрез диалог и преговори", е отбелязал Си.

Той е добавил, че Китай се застъпва за политическо уреждане на кризата и отхвърля манталитета на Студената война и едностранните санкции.

"Китай смята, че колкото повече трудности има, толкова по-голяма е необходимостта да се запази пространство за мир. Колкото по-остър е проблемът, толкова по-важно е да не се отказват усилията за диалог", е казал китайският президент на руския си колега.

По думите на Си Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическото уреждане на украинския въпрос".

Миналия месец Пекин публикува документ, в който изложи позицията си относно политическото уреждане на войната в Украйна, включващ 12 точки, като зачитане на суверенитета на всички държави, прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори и разрешаване на хуманитарната криза в региона.

Планът призоваваше за безопасност на ядрените електроцентрали, улесняване на износа на зърно, както и за прекратяване на едностранните санкции, и подчертаваше, че "диалогът и преговорите са единствените жизнеспособни решения на кризата в Украйна".

Днес в Екатерининската зала на Големия Кремълски дворец се провеждоха преговорите в тесен формат между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин с участието на членовете на делегациите на двете страни. 

Те са при закрити врата, но преди началото им репортерите отбелязват, че  руският президент се е обърнал към китайския си колега с думите "скъпи приятелю". Той е отбелязал и че вчера се е състоя срещатала му със Си на четири очи, по време на която са били обсъдени "всички текущи въпроси от международен характер и двустранните отношения".

От руска страна в срещата в тесен формат участват заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, съветниците на президента Максим Орешкин и Юрий Ушаков, руският посланик в Китай Игор Моргулов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, управителят на централната банка Елвира Набиулина, директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев и ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.

Проведоха се също преговори в разширен формат, подписани бяха на документи, а програмата им ще завърши с тържествена вечеря във Фасетираната камара на Кремъл.

Днес китайският президент проведе разговори и с руския премиер.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати