Вторник, 06 Юни 2023
           
Свят

САЩ ускорява процеса на прехвърляне на танкове M1 Ейбрамс в Украйна

  21.03.2023 19:42  
САЩ ускорява процеса на прехвърляне на танкове M1 Ейбрамс в Украйна

Министерството на отбраната на САЩ ускорява процеса на прехвърляне на танкове M1 "Ейбрамс" в Украйна, като изпрати ремонтирани по-стари модели, вместо последната модификация, която трябва тепърва да бъде произведена, пише dnevnik.bg.

Това съобщи агенция Асошиейтед прес във вторник, като се позовава на неназовани служители на Пентагона.

Пентагонът ускорява доставката на танкове Abrams в Украйна, като предпочита да изпраща по-стари модели, наскоро обновени, които могат да бъдат готови по-бързо. Целта е 70-тонните машини да се доставят за 8 до 10 месеца , съобщава агенцията.

Танковете ще пристигнат в Киев още тази есен, твърди източникът, след като през януари администрацията на Байдън обеща да достави на Украйна 31 модерни танка M1A2 "Ейбрамс".

САЩ изпращат 31 танка "Ейбрамс" в Украйна, тя вече иска изтребители

За да се ускори доставката Украйна ще получи от по-стария модел танкове - M1A1 SA "Ейбрамс, който може да работи с дизелово гориво, каквото може да се намери в Украйна, каза един от официалните лица. Това ще позволи танковете да пристигнат на място с около година, според съветник от Конгреса, информиран по въпроса.

Говорител на Пентагона отказа да коментира по-бързата времева линия, тъй като Министерството на отбраната не е предложило преди това конкретна дата за усилията си да прехвърли танковете в украински ръце, а само каза, че ще отнеме "месеци".

"Работим върху това", каза говорителят на Белия дом Джон Кърби пред телевизия MSNBC във вторник. "Има някои промени, които могат да се направят в ход, за да ускорят процеса".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разгледал няколко варианта за ускоряване на доставката и е стигнал до решение, което ще намали времето с около една година, каза пред Ройтерс съветник от Конгреса, информиран за плана.

Примери за опции, които Остин би могъл да оцени, включват промяна на позициите в реда за доставки или използване на американски танкове, чието чувствително оборудване е премахнато, така че да не може да бъде заловено и проучено от руските войски.

В момента производствената линия на "Дженерал Дайнамикс" пуска по около 12 танка "Ейбрамс" месечно.

Средствата за промяна или закупуване на танковете ще дойдат от фонд, известен като Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), който позволява на администрацията на президента Джо Байдън да получава оръжия от индустрията, вместо да черпи от оръжейни запаси в САЩ. По-късно този месец се подготвя кръг от финансиране на USAI, казаха източници, пожелали анонимност.

В началото на март Полша вече изпрати танкове "Леопард" на Украйна, ставайки първата натовска държава, изпратила западни танкове на фронта. Общо 12 държави се ангажираха да изпратят тежки бойни машини на Киев, за да подпомогнат украинската армия да отбие руската агресия.