Вторник, 06 Юни 2023
           
Коментари

ООН: 26% от световното население няма достъп до чиста питейна вода

  22.03.2023 10:32  
ООН: 26% от световното население няма достъп до чиста питейна вода

Нов доклад, публикуван в навечерието на първата голяма конференция на ООН за водата от повече от 45 години, посочва, че 26% от населението на света няма достъп до питейна вода, а 46% нямат достъп до основни санитарни условия, информира Асошиейтед прес.

Докладът на ООН за развитието на световните води за 2023 г. нарисува ясна картина на огромната празнина, която трябва да бъде запълнена, за да се постигнат целите на ООН да се гарантира, че всички хора имат достъп до чиста вода и канализация до 2030 г.

Ричард Конър, създателят на доклада, заяви на пресконференция, че очакваната цена за постигане на целите варира между 600 милиарда и 1 трилион долара годишно.

По думите му е също толкова важно изграждането на партньорства с инвеститори, финансисти, правителства и общности, занимаващи се с изменението на климата, за да се гарантира, че парите се инвестират в начини за поддържане на околната среда и осигуряване на питейна вода на 2 милиарда души, които нямат такава, и канализация на 3,6 милиона нуждаещи се.

Според доклада използването на вода се увеличава в световен мащаб с приблизително 1% годишно през последните 40 години и се очаква да расте с подобен темп до 2050 г., движено от комбинация от нарастване на населението, социално-икономическо развитие и променящи се модели на потребление.

Тъй като селското стопанство използва 70% от цялата вода в световен мащаб, напояването на културите трябва да бъде по-ефективно, както е в някои страни, които сега използват капково напояване, което пести вода, посочва Ричард Конър.

В резултат на изменението на климата сезонният недостиг на вода ще се увеличи в региони, където в момента е в изобилие - като Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка, и ще се влоши в региони, където водата вече е в недостиг, като Близкия изток и Сахара в Африка, се казва още в доклада на ООН.

Средно 10% от световното население живее в страни с недостиг на вода.