Вторник, 06 Юни 2023
           
Политика

Слави Трифонов няма да пуска хора, свързани с партията за интервюта в предаванията на Нова ТВ

  22.03.2023 18:30  
Слави Трифонов няма да пуска хора, свързани с партията за интервюта в предаванията на Нова ТВ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че повече няма да "пуска" хора, свързани с партията, за интервюта в предаванията на Нова ТВ, след като остана недоволен от въпросите в интервю с бившия му депутат Станислав Балабанов в сутрешния блок, пише Булевард България

Трифонов публикува във Facebook свое писмо до изпълнителния директор на Нова ТВ Стефана Здравкова, в което се оплаква от "тенденциозно" поведение на водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев и на "други служители, бих казал на всички" от медията.

Той обвинява журналистите в това, че "отношението е явно негативно, тенденциозно и показва пристрастие", когато се отнасяло до събеседници, свързани с него.

"Аз съм абсолютен защитник на свободата на словото и приемам, че Вие имате право да се държите така. Аз пък имам право да не Ви гледам телевизията и да не пускам повече хора, свързани с мен и с това, което правя, нито да Ви гостуват, нито да участват във Ваши телевизионни предавания", пише дословно в писмото на Слави Трифонов.

В допълнително пояснение той посочва, че "не може журналист, който води интервю, и то в момент на предизборна кампания, да използва израз като “патеричка” по адрес на партия, която участва наравно с всички партии" и не може да използва "изрази като този, че след изборите "краставичките вече са продадени".

"Въобще, през цялото време двамата водещи не задаваха въпроси, а правеха внушения. Внушения, които не смеят да правят срещу представители на други политически партии. А поводи - много. Например, купувани ли са депутати.
Я, че аз да не съм боксова круша за хора, които се мислят за журналисти. А всъщност са слуги. Ако въпросните т.нар. “журналисти” имат политически пристрастия, могат да ги изразят на 2 април пред избирателните урни. А не в предизборни интервюта, които водят", пише още той.

Как се появиха "патеричките" и "краставичките"?

Интервюто със Станислав Балабанов от сряда сутрин започва с въпрос, на който водещите така и не получават отговор - въпреки че го задават по пет различни начина в хода на разговора. А той е - дали ИТН би партнирала с ГЕРБ или с "Продължаваме промяната", ако влезе в следващия парламент.

В откриването на разговора Виктор Николаев го формулира по следния начин:

"Задаваме въпрос към формациите, които според социологията са близко до 4%-та бариера - ако я прескочат и се озоват в Народното събрание, какво поведение ще имат по отношение съставяне на правителство. И ако Ви се наложи да сте на кантар... да не казвам "патеричка", но ако трябва да подкрепите мандат на ГЕРБ или мандат на ПП, с кого е по-възможно и с кого е по-невъзможно да партнирате на този етап?".

Балабанов тук не отговаря по същество - и не реагира на думата "патеричка" - а коментира, че медиите не цитирали изследване на "третата в света социологическа агенция", която прогнозирала, че "Има такъв народ" може да получи 8,5% на изборите (след като партията не успя да влезе в миналия парламент и беше напусната от знакови лица).

Водещите повтарят въпроса за опциите на ИТН спрямо ГЕРБ и ПП още два пъти, като при поредното питане Станислав Балабанов казва: "Опитът, който натрупахме, показа, че червените линии пречат за решенията, които очаква обществото. Червените линии нито ще намалят цената на краставиците и доматите, нито ще дадат възможност институциите да работят. Първо нека да минат изборите и да видим как ще бъде подреден 49-ият парламент и после ще коментираме в детайли".

Поредното отлагане на въпроса за след изборите обаче провокира Виктор Николаев да репликира с думите: "Ама то се свърши. После краставиците са продадени".

"Не е така - работещ парламент и стабилно правителство. А с кого, ще видим на база на резултатите", отговаря Балабанов.

Следват още два въпроса на Мирослава Иванова, в които тя обръща внимание, че критиките на ИТН вече са насочени по-остро към бившите им коалиционни партньори, отколкото към ГЕРБ, кандидатът за депутат поема инициативата и насочва разговора към серия обвинения срещу Кирил Петков.

"В социалните мрежи върви едно видео, в което бивш депутат от ПП индиректно говори, че премиерът Кирил Петков пазарувал депутати за по 500 000 евро. Министър-председател да търгува обществения вот по телевизията е категорично скандално на база на другите неща, които сътвориха. И нито един от вас в частните, в големите медии не задава тези въпроси.... Когато дойде Кирил Петков, питайте го въпроси, свързани с морала и моралните ценности", казва той, като вметва, че говори и в качеството си на журналист.

Виктор Николаев обаче се намесва, като отбелязва, че Балабанов няма как да се асоциира с професията на журналист, докато участва в предизборно студио като кандидат за народен представител.

"Не сме колеги, в момента сте кандидат-депутат и нямате нищо общо с журналистиката - имате по-общо с политиката. Така че в момента не сте журналист, поне аз не ви приемам в това качество и това е мое право", казва водещият.

Остатъкът от интервюто така и не дава разбираеми отговори на въпросите - например каква е позицията на ИТН по въпроса за съдебната реформа, проектът за нова комисия за борба с корупцията и др. До финала стана ясно само, че в ИТН смятат Ива Митева и Любомир Каримански за част от хората, които по думите на Станислав Балабанов искали "да станат известни" чрез партията.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати