Неделя, 24 Сеп 2023
           
Бизнес

Stellantis поиска предоговаряне на част от сделката за Brexit

  17.05.2023 12:10  
Stellantis поиска предоговаряне на част от сделката за Brexit

Един от най-големите производители на автомобили в света Stellantis поиска от Обединеното кралство да предоговори части от сделката си за Brexit. В противен случай, според компанията, има риск страната да загуби част от своята автомобилна индустрия.

Stellantis се ангажира да произвежда електрически превозни средства в Обединеното кралство, но обяви, че вече не е в състояние да спазва търговските правила, свързани с Brexit и по точно правилата относно от къде се доставят части, се казва в доклада.

Компанията призовава правителството за споразумение с ЕС за запазване на сегашните правила до 2027 г.: в противен случай "търговията между Обединеното кралство и ЕС ще бъде обект на 10% тарифи", смятат от Stellantis, цитирано от BBC.

Според търговското споразумение, което ще влезе в сила от 2024 г., 45% от частите на електромобилите трябва да идват от ЕС или Обединеното кралство, за да отговарят на условията за търговия без мита.

Според изявление на Stellantis инвестициите й в Обединеното кралство се основават на спазването на строгите условия на споразумението за свободна търговия след Brexit.

Според автомобилният производител неконкурентните разходи за производство на електрически превозни средства ще откажат производителите да инвестират и ще "преместят производствените си операции извън Обединеното кралство".

Преди време главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес предупреди, че автомобилна индустрия на страната ще бъде "в беда" без наличие на батерии, произведени в Обединеното кралство.

Сред дъщерните дружества на Stellantis са Vauxhall, Peugeot, Citroen and Fiat.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати