Петък, 29 Сеп 2023
           
Коментари

Христов: Цялото оборудване в АЕЦ Белене е в добро състояние и е годно за експлоатация

  19.05.2023 18:03  
Христов: Цялото оборудване в АЕЦ Белене е в добро състояние и е годно за експлоатация

Цялото оборудване в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването, пише БНР.

След проверката министър Румен Христов каза какво трябва оттук нататък:

"Оборудване за над един милиард стои на площадката. Поддръжката му в такова перфектно състояние е значителен актив, който е значителен и като вложени средства и стратегически важен за страната. Това ще бъде включено и в обема на предпроектното проучване, за да може да се направи пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали бихме имали някаква зависимост от руските компании в бъдеще при изграждането и при експлоатацията, така че да направим оценка на всички рискове, включително и геополитически".

"Преговаряме с френската компания и този анализ ще отнеме 8 - 10 месеца, така че началото на следващата година да имаме отговор на всички тези наболели въпроси, защото смятам, че е крайно време да направим някаква крачка напред - крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване", посочи още министър Христов.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати