Вторник, 06 Юни 2023
           
Новини

Ново българско училище отвори в Кеймбридж

  25.05.2023 17:40  
Ново българско училище отвори в Кеймбридж

Ново българско училище “Васил Левски” в Кеймбридж организира за българската общност в града тържество по случай празника на българската просвета и култура, и славянската книжовност. Гостите, над 200 сънародници и техни приятели чужденци, бяха посрещнати с питка и мед по стар български обичай. Отец Добромир, председател и енорийски свещеник на Българската православна община към посолството ни в Лондон, освети знамето на училището. Беше споделена инициатива за основаване на българска църква в Кеймбридж. Възпитаниците на училището представиха пиесата “Продължаваме да пишем история”, която разходи публиката назад във времето и припомни ключови исторически събития. Тържеството завърши с хора и ръченица, водени от инструкторите на две групи за български народни танци в района. Приятни разговори, детски смях и много вкусни домашни лакомства допълниха запомнящото се събитие.

Винаги е изключително вълнуващо да чуеш българския химн, “Върви народе възродени” и “Хубава си моя горо” на чужда земя, но това е особено вярно в Кеймбридж - уникален град, приютил университет с 800-годишна история, вдъхновил нобелови лауреати, учени и интелектуалци от цял свят.

Във Великобритания има над 30 български училища, които организират занимания за деца от всички възрасти през почивните дни. Учениците учат да четат и пишат на български, изучават история и география на България, и се запознават с българските празници и традиции.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати