Неделя, 24 Сеп 2023
           
Политика

Гешев поиска имунитета на двама депутати от 'Възраждане' заради побои

  05.06.2023 17:48  
Гешев поиска имунитета на двама депутати от \'Възраждане\' заради побои

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне имунитета на двама депутати от партия "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев, съобщиха от прокуратурата. 

Инициалите в прессъобщението на двамата народни представители са В.В. и А.Г., като отговорят именно на Георгиев и Вешев. 

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд  за извършени от всеки един от тях престъпления - нанасяне на телесни повреди и съпротива срещу орган на властта. 

С определение от 9 декември 2021 г. на съда наказателното производство по делото е спряно, тъй като Георгиев е избран за народен представител в 47-ото Народно събрание, а Вешев е избран за общински съветник (във Варна - бел. ред.).

С определение от 16 август 2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено.

Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-ото Народно събрание на 2 август за Георгиев да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Вешев не е, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото трябва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

Двамата са с имунитет, след като са избрани за депутати на последните парламентарни избори.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати