Събота, 30 Сеп 2023
           
Политика

Денков отрече, че управляващите мислят за отстраняване на Лукойл от българския пазар

  24.07.2023 18:12  
Денков отрече, че управляващите мислят за отстраняване на Лукойл от българския пазар
  nova.bg

Премиерът Николай Денков отрече, че управляващите мислят за отстраняване на "Лукойл" от българския пазар. Това заяви в неделя (23 юли) Владислав Панев, един от лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Руската компания "Лукойл" притежава рафинерията в Бургас "Лукойл Нефтохим", като търгува с горива и има над 200 бензиностанции.

Това би била следваща стъпка на управляващите спрямо "Лукойл", след като през седмицата скоростно бяха приети законови поправки на второ четене, с които на практика се дава възможност на държавата да прекрати концесията на нефтеното пристанище "Росенец" в едноседмичен срок и без разрешение от Европейския съюз.

"Аз лично не съм разговарял с Панев, бях малко изненадан от някои от коментарите, които направи", каза днес Денков.

Попитан за сравнение с Италия, където в началото на годината "Лукойл" продаде рафинерията си, Денков уточни, че там става дума за сделка, а не за изтласкване.

"Смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България, ако от "Лукойл" решат да продават, това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България - да има устойчивост, капацитет за захранване с горива на България. Но да говорим за изтласкване, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство", посочи Денков.