Петък, 01 Дек 2023
           
Политика

Депутатите вероятно ще прекъснат лятната си ваканция заради обезобразеното момиче

  01.08.2023 15:04  
Депутатите вероятно ще прекъснат лятната си ваканция заради обезобразеното момиче

Заради законови промени след случая с обезобразеното момиче в Стара Загора депутатите се очертава да прекъснат лятната си ваканция (по идея до края на август). Това научи "Дневник" от източници в парламентарно представените партии, но възможностите все още се уточняват.

По-рано във вторник (1 август) за промени в наскоро приетите поправки в закона за защита от домашното насилие заговориха министърът на правосъдието Атанас Славов и омбудсманът Диана Ковачева. Славов, който е номинация на "Демократична България", се обяви за включване на интимните връзки в хипотезите на закона, като обяви и че опити за това са правени, но не са намерили достатъчно политическа подкрепа в последните два парламента.

Според неофициална информация на "Дневник" още тази седмица се очаква да има заседание на комисията по правни въпроси, която да се занимае с конкретни законодателни промени.

През следващата може да има и пленарно заседание. Засега не е известно дали депутатите ще се събират в досегашната сграда на Народното събрание с надпис "Съединението прави силата" или в тази на бившия партиен дом, където депутатите са решили да се преместят от следващата парламентарна сесия (от началото на септември).

Правилникът на Народното събрание гласи, че парламентът може да провежда заседания "по всяко време при наличие на извънредни обстоятелства". Заседанията се свикват от председателя на парламента. Конституцията дава възможност това да стане и по искане на една пета от депутатите (поне 48 души), на президента и на Министерския съвет.


Анкета

Трябва ли да подаде оставка вътрешният министър за насилието?


Резултати