Вторник, 26 Сеп 2023
           
Новини

Поставят табели срещу нерегламентираното паркиране върху дюни по Северното Черноморие

  02.08.2023 12:24  
Поставят табели срещу нерегламентираното паркиране върху дюни по Северното Черноморие

  • Поставяне на табели с информация от общините и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР са част от спешните мерки до края на летния сезон

В сградата на РИОСВ - Варна вчера се проведе работна среща във връзка с увеличения брой постъпили сигнали за нерегламентирано паркиране на МПС и диво къмпингуване върху Черноморските дюни.

Срещата се проведе по инициатива на директора на РИОСВ-Варна с цел детайлно обсъждане на проблема и координиране на действията между институциите на територията на Варненска и Добричка област. Участваха областният управител на област Варна, заместник-областният управител на област Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, IV РУ при ОД на МВР - Варна, РУ на МВР - Каварна, РУ на МВР - Балчик, и началникът на сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Беше поставен акцент върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите в разгара на летния сезон за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие.

Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни. Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон.

Набелязаните в дългосрочен план мерки включват: предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици; отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон; поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика; изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните. Прие се предложението за провеждане на повече информационни кампании с ученици и граждани от общините и РИОСВ - Варна.