Вторник, 26 Сеп 2023
           
Политика

МТСП ще работи за създаването на мрежа от специализирани услуги за подкрепа на пострадалите от насилие

  11.08.2023 15:44  
МТСП ще работи за създаването на мрежа от специализирани услуги за подкрепа на пострадалите от насилие

„Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще работи за създаването на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие, които да са достъпни за всички пострадали. Необходимо е да има минимум по една такава услуга във всяка област на България“. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева на брифинг в Министерския съвет, на който премиерът Николай Денков, МТСП, МВР, Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката представиха мерки за намаляване на агресията и насилието в обществото.

Социалните услуги могат да предлагат различни пакети за превенция и подкрепа на жертвите на домашно насилие, които включват медицински, юридически, социални и психотерапевтични дейности. Създаването им трябва да бъде планирано в Националната карта на социалните услуги, която се очаква да бъде подготвена до края на 2023 г., обясни Мая Василева. Тя уточни, че към момента тези услуги не са достатъчни и не са равномерно разпределени на територията на страната.

МТСП планира да подготви и Национална програма за превенция на насилието над деца и жени. „Необходими са и мерки за повишаване на експертизата на специалистите от дирекциите „Социално подпомагане“, МВР и социалните услуги чрез допълнителни обучения с цел оказване на адекватна подкрепа на пострадалите“, каза заместник-министър Василева.

“Предлагаме да се създадат 6 експертни високоспециализирани екипи в шестте района за планиране в страната, които да подпомагат екипите на общинско и областно ниво при планирането на мерки за превенция и оказване на специализирана подкрепа. Необходими са и действия за повишаване информираността на обществото. Важно е и жертвите на насилие да имат достъп до ясна и точна информация  къде и каква помощ могат да получат”, каза заместник-министър Мая Василева.

Тя подчерта, че е необходимо да се ускори работата по създаването на Единна информационна база за жертвите и извършителите на насилие и на  координационен механизъм за действие при насилие над възрастни на всички отговорни институции.