Вторник, 26 Сеп 2023
           
Новини

Изплащат през август първата част от еднократните помощи за над 85 хил. ученици

  15.08.2023 11:03  
Изплащат през август първата част от еднократните помощи за над 85 хил. ученици

Семействата на над 85 000 деца, записани в първи и осми клас или продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, ще получат половината от еднократната помощ за ученици до края на август, пише dariknews.

Втората част се изплаща след започване на втория срок, ако детето продължава да учи. Размерът на помощта за учебната 2023/2024 г. беше определен на 300 лв. със Закона за държавния бюджет за 2023 г. Първите плащания, които са по заявленията на родителите, подадени до края на месец юли, вече стартираха заедно с изплащането на другите видове помощи за август.

За учениците, продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, не се изисква вече удостоверение от училището, че са записани в съответния клас. Всички подадени до момента заявления, към които е липсвало такова, се преразглеждат по служебен път.

За учениците от първи и осми клас остава изискването за представяне на удостоверение от училището, че са записани в съответния клас, за да бъде изплатена помощта преди началото на учебната година. Причината е, че в тези класове има предварително записване, тъй като са начало на нови етапи в училищното образование. В случай че не бъде представено удостоверение от училището, сумата за първия срок ще бъде изплатена след започване на учебната година, тъй като Агенцията за социално подпомагане получава по служебен път данните за записаните за съответната учебна година ученици най-рано на 5 октомври.

Заявления за еднократна помощ за ученици се подават до 15 октомври.