Вторник, 26 Сеп 2023
           
Новини

Делегация на Министерството на отбраната посети РСМ по линия на Процеса SEDM

  01.09.2023 09:54  
Делегация на Министерството на отбраната посети РСМ по линия на Процеса SEDM

Делегация от Министерството на отбраната посети Република Северна Македония от 30 август до 1 септември. Поводът е участие в тройна церемония по официалното приемане и предаване на председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM), приемане и предаване на длъжността командир на Многонационална бригада „Югоизточна Европа“ - ММБрЮИЕ (SEEBRIG) и 24-ата годишнина от създаването на SEEBRIG. Българската делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, включва заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, Даниела Григорова, директор на Секретариата на SEDM, както и членове на Секретариата. Събитието се проведе в Куманово, РС Македония.

В изказването си на церемонията по приемане и предаване, заместник-министър Запрянов отбеляза събитията, случили се по време на българското председателство и приноса, и заслугите на всички, ангажирани с успеха на инициативата. Той пожела успех на румънското председателство, което ще бъде в период за следващите две години, както и на новия командир на SEEBRIG бригаден генерал Битри (Албания).

Поздравителни речи бяха изнесени също от Славянка Петровска – министър на отбраната на Република Северна Македония, и от Симона Кожокару – председател на SEDM.

Представителите на настоящето и предходното председателство размениха благодарствени адреси и плакети.

България бе председателстваща държава на Процеса SEDM от 1 юли 2021 г.

В рамките на посещението зам.-министър Запрянов проведе срещи с Тирон Яяга, заместник-министър на отбраната на РС Македония и Симона Кожукаро, държавен секретар по отбранителната политика и международното сътрудничество на Министерството на националната отбрана (МНО) на Румъния. По време на срещите бяха обсъдени развитието на Процеса SEDM и актуални теми, свързани с двустранното сътрудничество в областта на отбраната.