Петък, 29 Сеп 2023
           
Политика

Борисов намеси името на министър Цеков в казуса с газопровода Турски поток

  01.09.2023 12:15  
Борисов намеси името на министър Цеков в казуса с газопровода Турски поток

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намеси името на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в казуса с газопровода "Турски поток", чието строителство прокуратурата проверява.

Борисов твърди, че Цеков е бил в Москва и се е срещал в хотел с Александър Бабаков - руски политик, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна. Бившият премиер не уточни кога според неговата информация се е състояла срещата и в какво качество в нея е участвал Цеков.

По-късно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството посочиха пред "Дневник", че Цеков никога не се е срещал с Бабаков.

Името на Бабаков нашумя в България в последните дни след като Антикорупционният фонд изнесе данни от разбитата му електронна поща за съмнителни действия и прокарване на руски интереси при строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през България по време на управлението на ГЕРБ. Вчера (четвъртък, 31 август) прокуратурата се самосезира за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода.

"Дневник" днес попита лидера на ГЕРБ кои са отговорните при неговото управление хора, нарушили процедурите и законите по избора на строител. Борисов, който по времето на събитията от 2019 г., все още беше министър-председател, се ядоса и вместо да отговори по същество, заяви: "А излезе ли, че строителния в момента министър е бил в Москва и се е срещал с Бабаков и в кой хотел? Хайде питайте, нали разследвате?!" Запитан той какво знае, продължи: "Не знам, но се съмнявам, че е бил. Когато го разследвате и установите, че не е бил, тогава ще питате мене".

След това каза, че по времето на строителството на газопровода Турция и Гърция са правели "всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ", въпреки че са ни съюзници в НАТО.

"Ние успяхме да се преборим и да си направим "Балкански поток", който е 100% държавен и е печатница за пари за българските граждани. Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лева влизат в джобовете на всички и ако това е лошо, и ако трябва да се обяснявам защо не в Гърция или Турция, аз не съм национален предател, правил съм всичко в полза на българите", отговори Борисов, при чието управление бюджетът плати 3 млрд. лв. за тръбата, заобикаляща Украйна. Какво точно каза Борисов може да гледате във видеото:

Според разследването на Антикорупционния фонд в средата на 2019 г. в Истанбул се е провела необявена в България среща, на която "българската, руската и арабската страна" са обсъждали конкретна поредица от действия и времева рамка за изпълнението им с цел бързо да се бъде построено продължението на "Турски поток" през България. Информация е открита в отворената от хакери поща на руския политик Александър Бабаков, санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна. Тя е важна, защото обяснява как държавата първо определи за победител на конкурса саудитската фирма "Аркад", след това предпочете класирания на второ място кандидат (с руско участие), накрая все пак предпочете "Аркад", която на свой ред прехвърли управлението на проекта на руснаци. Така газопроводът беше построен за рекордните 15 месеца докато строителството на по-късата газова връзка с Гърция, осигуряваща на България алтернативно на руското гориво, се бави с десетилетие. Хронология на събитията можете да проследите тук.

В България транзитният газопровод беше представян като разширяване на газопреносната мрежа на страната, а Борисов и тогава, и сега го нарича "Балкански поток", независимо че в чужбина и руснаци, и американци използват именно името "Турски поток". От прокуратурата уточниха, че ще проверят информацията за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

По времето, в което е проведена срещата в Истанбул, настоящият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството. Той влиза в изпълнителната власт през декември 2021 г. като зам.-министър на финансите в кабинета "Петков". Цеков все още не е коментирал твърденията на Борисов. "Дневник" изпрати въпроси до пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и очаква отговор.

Връзката с Алексей Петров

За първи път председателят на ГЕРБ коментира официално, че покойният Алексей Петров е имал участие в съставянето на правителството между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка", каза Борисов в кулоарите на парламента преди началото на заседанието.

Борисов отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета, впоследствие съветник в Държавната агенция "Национална сигурност": "Срещи сме провеждали с него, той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имаме." Лидерът на ГЕРБ отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това да е ставало в друг формат.

За приоритетите на властта

Като най-важни задачи в новата пленарна сесия лидерът на ГЕРБ посочи конституционните промени, антикорупционния закон, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и тези, свързани с членството в Шенген и еврозоната. "Смисълът да направим правителството беше само този", каза Борисов.

Той отново критикува правителството заради назначенията, но добави, че самият той също е получавал критики по такива въпроси, когато е бил премиер. "Няма идеални неща, трябва да се работи и да се прави нещо за повишаването на цените и инфлацията", подчерта Борисов и уточни:

"Ние не сме се събрали, защото се харесваме и се обичаме. Събрали сме да свършим тези 5-6 неща, докато вървят, това ще е нещото, което ще държи правителството", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не отговори конкретно на въпроса дали партията му ще подкрепи предложенията на партньора в управлението "Продължаваме промяната - Демократична България" за ограничаване на правомощията на президента по отношение на назначенията в службите. Вместо това той коментира, че казусът с главния секретар е решен, и припомни, че е казал, че "все пак президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата".

"Ще има нов главен секретар. Не е редно едно правителство да не може да направи всичко, което счита за правилно, с хора, на които не вярва", коментира той. По думите му "Продължаваме промяната" носят цялата отговорност за управлението и те трябва да договарят смените в службите.