Петък, 29 Сеп 2023
           
Свят

Куба разкри нелегален руски канал за набиране на бойци за Украйна

  05.09.2023 11:01  
Куба разкри нелегален руски канал за набиране на бойци за Украйна
  iStock

Властите са започнали наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности

Кубинските власти съобщиха, че са разкрили нелегален канал за набиране на хора за нуждите на руската "специална военна операция" в Украйна, предаде Франс прес, пише NOVA

Кубинското министерство на вътрешните работи "работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във въоръжените сили, участващи във военни операции в Украйна", се казва в официално изявление. Кубинските власти са започнали "наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности", пише още в текста, който не съдържа подробности.

Куба не участва във войната в Украйна, припомни кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници.

Хавана излезе с тази реакция, след като американска испоноезична медия показа в петък двама кубински тийнейджъри, които твърдят, че са били подмамени във "Фейсбук" да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна, отбелязва АФП. Младежите казват, че ги е страх, и молят за помощ, като единият обяснява, че се е съгласил, за да узакони статута си в Русия.

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва АФП. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера.