Вторник, 26 Сеп 2023
           
Политика

Министърът на отбраната ще бъде изслушан в ресорната комисия

  08.09.2023 10:07  
Министърът на отбраната ще бъде изслушан в ресорната комисия

Ресорната комисия ще изслуша министъра на отбраната Тодор Тагарев. Това е първото заседание след ваканцията на депутатите, БНР

Въпросите към министъра са свързани с позицията на България към новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност, както и за сигурността в Черноморския регион.

В тримесечния си отчет премиерът Денков посочи, че не вижда пряка заплаха за българските пристанища от войната в Украйна, но се вижда желание за блокиране на част от икономическата зона извън териториални води чрез руски военни учения.

В последните дни Румъния съобщи за руска атака срещу украинско пристанище на Дунава, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Черно море остава важно за пакта.

"Възраждане" и БСП поискаха оставката на военния министър - заради политиката му и заради евентуалното разполагане на НАТО в Черно море.

Очаква се към Тагарев да има и въпроси за назначенията в министерството. Преди дни съветникът му Местафа Емин подаде оставка заради обвинения за арогантно поведение в "Порогов".