Вторник, 26 Сеп 2023
           
Политика

Когато става дума за конституционна реформа, в некоалицията участва и ДПС, заяви Румен Христов

  11.09.2023 10:36  
Когато става дума за конституционна реформа, в некоалицията участва и ДПС, заяви Румен Христов

Кирил Петков зачиташе мнението на Алексей Петров повече, отколкото Бойко Борисов, каза председателят на СДС, пише OFFNEWS

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че присъствието на лидера на ДПС на преговорите за конституционни промени е необходимост. "Когато става дума за конституционните реформи и бюджета, в известен смисъл в некоалицията участва и ДПС", заяви пред bTV Румен Христов.

Той коментира, че годишният бюджет е най-важният закон на всяко правителство и от тази гледна точка ДПС дейно участва в изготвянето му най-вече чрез председателя на парламентарната комисия по финанси Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.

Христов каза, че не е участвал в лидерската среща миналата седмица и че тя е била в „по-тесен състав“ – без съпредседателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Румен Христов твърди, че не е вярно, че лидерите не си говорят по телефона. Христов твърди, че лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ са се видяли на живо, за да се уточнят за 13-те закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание преди местните избори. „Нещата горе-долу се канализираха“, коментира лидерът на СДС.

За сметка на ДПС – БСП не са приобщени към разговорите за промени в Конституцията. „Те са основният ни опонент“, каза Христов. Той обясни отсъствието на БСП от с това, че „те носят големите грешки и вини, случили се през Прехода, както и от  предишните 45 години.“

 

Румен Христов напомни, че БСП предварително са заявили, че няма да подкрепят конституционните промени, защото управляващото мнозинство „не ги устройва“.

По повод срещата на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ в Самоковския девически манастир председателят на СДС каза:

"Имало е среща, постигнато е сближаване на позииците, не бива да се надценява ролята на Алексей Петров в логистиката. Според мен неговото мнение е било зачитано повече от Кирил Петков, отколкото от Бойко Борисов. Изненадан съм, че Алексей Петров е бил избран за тази логиистика, но очевидно никой друг не е успял да осъществи тази връзка."

СДС от много време иска националният празник да бъде 22 септември, а не 3 март или 6 септември, каза още Румен Христов.