Петък, 01 Дек 2023
           
Свят

Путин и Ким Чен-ун се е срещнаха в руския Далечен изток

  13.09.2023 12:06  
Путин и Ким Чен-ун се е срещнаха в руския Далечен изток

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е срещнаха в руския Далечен изток, пише Manager.

Вашингтон подозира, че разговорите ще включват теми, свързани със сътрудничество в сферата на отбраната.

„Радвам се да ви видя“, каза Путин, докато се ръкува с Ким за около 40 секунди, приветствайки го в космодрума „Восточний“. „Това е нашият нов космодрум“, добаив той.

Ким благодари на Путин за поканата и за топлото посрещане.

Срещата на върха между лидерите на двете страни, които стават все по-изолирани в международен план, се наблюдава отблизо от Вашингтон и неговите съюзниците, които подозират, че могат да се споразумеят за търговия с оръжия и отбранителни технологии.

Би Би Си написа, че Русия ще помогне на Северна Корея със строенето на сателити, след като страната се провали при два опит да изведе сателити в орбита.

Официални представители на САЩ и Южна Корея изразиха загриженост, че Ким ще обсъди предоставянето на оръжия и боеприпаси на Русия, която изразходва много от запасите си за повече от 18 месеца война в Украйна. Москва и Пхенян отрекоха подобни намерения.

Телевизионни кадри показаха как Путин развежда Ким в космодрума „Восточний“.

Часове преди очакваната среща на върха Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег от район близо до столицата Пхенян в морето край източното й крайбрежие, съобщиха южнокорейските военни и японското правителство.

Това беше първото подобно изстрелване от Пхенян, докато Ким е в чужбина, казаха анализатори. Севернокорейският лидер е пътувал извън страната само седем пъти през 12-те си години на власт. Той също така за кратко прекрачи междукорейската граница два пъти .

„Чувствителни области“

Попитан дали лидерите ще обсъдят доставки на оръжия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двете страни си сътрудничат в „чувствителни“ области, които няма да бъдат оповестени публично, според агенция Интерфакс.

Във вторник Песков каза, че посещението на Ким ще бъде „пълноценно“ и че двете страни ще проведат „преговори“. Хуманитарната помощ за Северна Корея и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Пхенян, също могат да бъдат обсъдени, казаха руски официални лица.

Руското външно министерство заяви, че разговорите са важни предвид геополитическите промени в света.

„Двустранните контакти са много важни. И ситуацията на Корейския полуостров, разбира се, е от изключителна важност за сигурността и стабилността в региона“, каза говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от държавната информационна агенция РИА.

Ким пристигна в Русия с влак във вторник, като той е придружен от висши служители от отбранителната промишленост и военни. Посещението му подчертава „стратегическото значение“ на връзките между двете страни, съобщи държавната новинарска агенция на Северна Корея КЦНА.

Съставът на делегацията на Ким, със забележимото присъствие на директора на отдела за производство на боеприпаси, предполага дневен ред, който е фокусиран върху със сътрудничеството в отбранителната индустрия, посочиха анализатори.

Ким може да предложи артилерийски снаряди от големите запаси на Северна Корея, които биха могли да помогнат на Русия в краткосрочен план, но въпросите за качеството на боеприпасите може да ограничат общото въздействие, отбелязаха военни анализатори.

Южна Корея и Съединените щати предупредиха, че подобна сделка би нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия като постоянен член на съвета гласува да одобри.

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепиха Русия в конфликта в Украйна, а Путин обеща миналата седмица да „разшири двустранните връзки във всички отношения по планиран начин чрез обединяване на усилията“.