Вторник, 26 Сеп 2023
           
Коментари

Георги Проданов: Браншът Зърнопроизводство няма да фалира, това са хора с изключително сериозни финансови ресурси

  15.09.2023 09:36  
Георги Проданов: Браншът Зърнопроизводство няма да фалира, това са хора с изключително сериозни финансови ресурси

Промяната в позицията на министъра на земеделието Кирил Вътев относно забраната за внос на украинска земеделска продукция беше пряко свързана с макроикономически показатели. Това каза политологът Георги Проданов.

Зърнопроизводителите обаче са влиятелна и много силна икономически група и те са изключително важни на местни избори. Те могат да предпоставят изборите в дадени общини, обясни той.

"Не мисля, че точно този момент беше добре отигран от правителството с оглед именно на това – на някои места може да се получи неочакван резултат на местните избори. Не говорим изобщо в посока на това, че браншът „зърнопроизводство“ ще фалира или загине, говорим за хора с изключително сериозни финансови ресурси", каза още политологът.

Той припомни, че по времето на правителството на Бойко Борисов зърнопроизводителите бяха един от факторите, който предопределяше края на изборите. Те периодично организираха бутафорни протести, благодарение на които получаваха увеличение на субсидиите и доплащанията си, категоричен беше той.

Според политолога една от целите на българското правителство е да бъде дадена възможност на Украйна да изнася повече от зърното, произведено на нейна територия за сметка на това, което изнасяше Русия по силата на Зърнената сделка, пише fakti.bg