Вторник, 26 Сеп 2023
           
Политика

Денков е готов да се извини на зърнарите, освен на ''получилите лъвския пай от милиардите помощи''

  18.09.2023 12:47  
Денков е готов да се извини на зърнарите, освен на \'\'получилите лъвския пай от милиардите помощи\'\'

Премирът Николай Денков каза, че е готов да се извини на обидените от репликата му за терористите зърнари, но няма да се извини на тези, "получили лъвския пай от милиардите помощи", пише OFFNEWS

Зърнопроизводители в цялата страна протестират днес заради решението да се отмени забраната за внос на украинско зърно. Конфликтът между Денков и зърнарите започна, когато премиерът каза, че "няма да преговаря с терористи", след като те отказаха да се срещнат с него. Днес множество пътни точки в страната са блокирани в знак на протест, а зърнарите ще протестират още през седмицата. 

"Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да се извинявам – тези, които получават "лъвския пай" от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест", коментира днес Николай Денков. 

Той посочи, че правителството е готово да възобнови диалога със зърнопроизводителите във всеки момент. По думите му основният проблем, който зърнарите поставят пред държавата, всъщност вече е решен. 

Денков посочи, че Украйна е поела ангажимента да наложи ограничения на специфични стоки според държавите и изискванията, за да не се пренасити пазарът. От България се очаква да определи кои стоки би могла да приеме и в какви количества.

 

"Правителството иска да приеме това решение след разговор с браншовите организации. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение на задачата. Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади на пътища, центъра на София и граничните пунктове", обясни Николай Денков. 

Денков е категоричен, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол. Всичко стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани с интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните.