Вторник, 26 Сеп 2023
           
Свят

Украйна завежда дело срещу Унгария, Полша и Словакия заради удължаването на зърненото ембарго

  19.09.2023 13:37  
Украйна завежда дело срещу Унгария, Полша и Словакия заради удължаването на зърненото ембарго

Киев стартира процедура за подаване на иск в Световната търговска организация (СТО) срещу Унгария, Полша и Словакия поради удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, противно на решението на Европейската комисия. Това заяви заместник-министърът на икономиката и търговският представител на Украйна Тарас Качка пред европейското издание на вестник Politico. "Важно е да се докаже, че тези действия са правно незаконни. В продължение на много години Европейската комисия беше посредникът в търговските преговори и институцията на търговската политика за целия ЕС. И ние сме свикнали да работим на тази основа. Систематичният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство“, подчерта Качка, пише МЕНИДЖЪР 

Според заместник-министъра на икономиката на Украйна Киев ще бъде принуден да отговори на действията на Варшава и да въведе забрана за внос на зеленчуци и плодове от Полша. Той също така описа действията на Унгария, която разшири търговското ембарго до 25 артикула украински селскостопански продукти, включително месо, като „политическо изявление“ за блокиране на търговията с постсъветската република и „игнориране на Брюксел“.

През април пет страни от Централна Европа (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първо до 5 юни и след това до 15 септември ембарго върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни семена - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тези пет страни искаха ембаргото да бъде удължено поне до края на годината. България взе решение да се откаже от ембаргото.