Петък, 01 Дек 2023
           
Новини

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си

  20.09.2023 14:21  
Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си
  БНР

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството, пише БНР.

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.

Вчера след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че "в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна".

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

На срещата в Министерския съвет бяха обсъдени всички искания на протестиращите фермери. По част от тях трябва да се водят преговори с Европейската комисия, за да бъдат изпълнени.

Текстът на Меморандума:

"Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Днес в град София между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, наричани по-нататък страните, се подписва настоящето споразумение.

След като взеха предвид декларираната декларация в Министерски съвет от 15 септември от Инициативния комитет и съдъращите се в нея искания, систематизирани в 5 точки.

По точка 1 - продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 г. И определяне на необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Водят се преговори с ЕК за забрана на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и ЕК.

По точка 2 - прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лева.

А за допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

В срок до 6 октомври да се изплати общият размер от 213 млн. лева.

По отношение на отпадане на тавана на помощта заради войната в Украйна - да се изготви национална позиция, която да бъде приета от Министерския съвет до 23 септември и да се проведат разговори с председателя на ЕК.

По точка 3 - земеделските стопани, подали заявление до 26 септември по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след обработване на заявленията ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

По точка 4 - остатък до достигане на определения национален лимит на Република България по помощта de minimis в размер на 71 млн. лева ще бъде разпределен на равни част за подпомагане на земеделските производители в сектор "Животновъдство", в това число пчелен мед и сектор "Растениевъдство".

По точка 5 - земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база на правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните.

Настоящият меморандум се състави и подписа в един екземпляр, който ще се съхранява в Министерския съвет.

Останалите страни ще разполагат със заверено копие от него".

Допълнителни искания

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни пред протестиращите фермери, че това не е крайния вариант на меморандума, който ще подпише Инициативният комитет с правителството.

По точка 2  предложението на земеделците е изплащането на помощта да стане до 30 септември, а не до 6 октомври както е записано сега в меморандума. 

По точка 4 Инициативният комитет ще иска да се въведе срок, който да е до края на месец октомври.