Петък, 01 Дек 2023
           
Развлечения

Два индийски слона пристигнаха в Зоологическа градина – София от зоопарка в Аугсбург

  21.09.2023 14:08  
Два индийски слона пристигнаха в Зоологическа градина – София от зоопарка в Аугсбург

Индийските слоници Фрося и Луиза са новите обитатели на Столичния зоопарк. Късно снощи те пристигнаха със  специализиран транспорт от зоопарка в Аугсбург. Животните бяха пуснати първо във вътрешните  пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети Зоологическата градина, за да провери как се чувстват новите обитатели, и разговаря с гледачите.
Столичният кмет Фандъкова посочи, че слониците стават част от обитателите на Софийския зоопарк благодарение на общите усилия на зам.-кмета Десислава Билева и екипа на Зоопарка. Тя изказа и своята благодарност на Зоопарка в Аугсбург, който е предоставил животните, както и на посланика на Германия в България Ирене Мария Планк и Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за подкрепата.   

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени условия за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст в края на 2021 г. Зоологическа градина – София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.