Петък, 01 Дек 2023
           
Новини

Станаха петима българите обвинени в шпионаж в Лондон

  21.09.2023 16:38  
Станаха петима българите обвинени в шпионаж в Лондон

Британската прокуратура съобщи днес, че е решено да бъдат повдигнати обвинения срещу петима български граждани заради това, че са шпионирали за Русия в продължение на почти три години, пише Дневник.

Трима мъже и две жени са обвинени в "заговор за събиране на информация, предназначена директно или косвено да бъде използвана от враг" във времето между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., посочва Кралската прокурорска служба (CPS).

Би Би Си описва, че обвиняемите са заподозрени, че:

  • са работили в рамките на оперативна шпионска клетка на руските служби за сигурност и дейността е включвала наблюдение на определени цели
  • са участвали в активни операции във Великобритания и Европа и в събирането и предаването на информация на Руската федерация
  • Орлин Русев е ръководил операциите от Обединеното кралство и е действал като свръзка с получателите на разузнавателните данни; предполага се, че той е изработвал и фалшиви документи за самоличност.

За тримата стана известно преди няколко седмици, когато бе съобщено, че в началото на годината са били задържани и разпитвани и други българи. Сега се появиха официално и имената на още двама:

  • Орлин Русев на 45 години
  • Бисер Джамбазов на 41 години
  • Катрин Иванова на 31 години
  • Иван Стоянов на 31 години
  • Ваня Габерова на 29 години.

Всички те са живеели в Лондон и Норфолк.

Явяването им пред съда (Westminster Magistrates' Court) е насрочено за 26 септември, което е вторник следващата седмица.

"Обвиненията идват след разследване на лондонската полиция (Metropolitan Police отговаря за случаите на шпионаж в страната - бел. ред.), каза Ник Прайс, ръководител на отдела на CPS за специални престъпления и борба с тероризма. "Наказателното производство срещу петимата е активно и те имат право на справедлив процес", цитира думите му "Ройтерс".

Полицаи, които претърсиха имоти в Лондон и Норфолк, обитавани от трима от обвиняемите - Русев, Джамбазов и Иванова, откриха предполагаеми фалшиви паспорти и официални документи за самоличност за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия, припомня Би Би Си. Някои от документите съдържат снимки на Русев и Джамбазов.

Групата е обвинена и в организиране на операция за наблюдение в Черна гора, включваща създаването на фалшиви лични карти за журналисти, включително такава с образа на Иванова.