Петък, 01 Дек 2023
           
Свят

Зеленски уволни командващия Медицинските сили на армията

  20.11.2023 17:05  
Зеленски уволни командващия Медицинските сили на армията

Президентът Володимир Зеленски уволни късно в неделя командващата медицинските сили на армията Тетяна Осташченко след поредица призиви от медици и доброволци да я отстрани от поста. На нейно място идва Анатолий Казмирчук, съобщи президентът във вечерното си обръщение. Досега Казмирчук оглавяваше Националния военномедицински клиничен център в Киев.

Съобщенията за предстоящото уволнение започнаха преди седмица, на 13 ноември, с твърдения, че министърът на отбраната Рустем Умеров подготвя искане за уволнението на Осташченко, както и на командващия групата на Южна Таврия Александър Тарнавски и командващия на обединените сили Сергей Наиев, припомня изданието "Киев индипендънт", цитирано от "Дневник".

След новината Министерството на отбраната излезе с "отговор на всички запитвания на медиите", в който се казва, че "информацията не отговаря на истината", без да уточни на кои сигнали реагира.

Осташченко е била освободена след многократни искания от украински парамедици и доброволци, допълва изданието. През юли депутатът Соломия Бобровска заяви, че командването на Медицинските сили не е закупило комплекти за първа помощ през 2023 г., а тези, предоставени чрез международна помощ, не са надлежно проверени.

"Нуждаем се от фундаментално ново ниво на медицинска подкрепа за нашите войници", каза Зеленски в неделната вечер. "От висококачествени турникети до пълна цифровизация и прозрачност на доставките, от висококачествено обучение до комуникация с бойните медици в онези части, където медицината се прилага правилно и ефективно", посочва той.

В публикация във "Фейсбук" Умеров изброи три основни изисквания за бъдещата дейност на Медицинските сили, включително дигитализиране как се спазват медицинските стандарти, обучение по тактическа медицина в съответствие със стандартите на НАТО и осигуряване на постоянна ротация на персонала.