Петък, 01 Дек 2023
           
Бизнес

Концесионерите: Възстановяването на плажовете след бурята е наша отговорност

  20.11.2023 17:30  
Концесионерите: Възстановяването на плажовете след бурята е наша отговорност
  BGNES

Възстановяването на плажовете е наша отговорност. Нито някакъв закон, нито наредба на Министерството на туризма или на Министерството на околната среда и водите забранява изграждането на диги по плажовете на Южното Черноморие. Така за News.bg Николай Димитров - заместник-председател и говорител на Асоциацията на концесионерите опроверга разпространени твърдения, че диги не могат да бъдат строени.

Концесионери от плаж Бургас казаха, че е в сила забрана за изграждането на диги и във връзка с нанесените поражения по родните плажове от циклона "Фредерик", който вилня в страната през изминалия уикенд.

 
 

 

 

spaceplay / pause

 

qunload | stop

 

ffullscreen

shift + slower / faster

volume

 

mmute

seek

 

 . seek to previous

12… 6 seek to 10%, 20% … 60%

 
 

"Изграждането на диги е наше задължение по договор, защото ние сме стопани на плажовете. Има си ред, по който ние уведомяваме съответните институции. Този ред е обявен от Министерството на туризма със заповед от бившия министър Ангелкова. Съгласно нея, ние уведомяваме, подчертавам, не искаме разрешение, а уведомяваме съответните институции за действията, които възнамеряваме да предприемем. Това могат да бъдат действия по почистване, възстановяване или подготвянето на плажовете за сезона", каза още Димитров.

По думите му, винаги е било наслагвано твърдение, че има документ забраняващ изграждането на диги по плажовете.

"Такова нещо няма. Ние, концесионерите, със собствени сили и средства, трябва да възстановим плажовете, така че те да придобият първоначалния си вид и да са годни за ползване от плажуващите", допълни зам.-шефът на асоциацията.

Снимка 642754

Източник: news.bg

Димитров не отрече, че има издаден документ от областния управител на Бургас във връзка с изграждането на дигите. Той обаче уточни, че тази заповед е по-скоро препоръчителна и не отменя законите на Министерството на туризма, на околната среда и водите и разпоредбите на РИОСВ. Именно това са институциите, към чиито указания се придържат концесионерите, подчерта Димитров.

Той припомни, че институтът по океанология към БАН прави над 20-годишно изследване и е установил, че всяка година България губи брегове. Цифрите сочат между 30-40 дка, част от които са от морските плажове. По думите му, това възстановяване също е отговорност на концесионерите.

"Казвам това, защото смятам, че е време и институциите да го разберат. Никой колега няма да прави огромни разходи, ако това не се налага. Крайно време е да спре да се спекулира. Ние сме собственици на плажовете, отговорността за тях е изцяло наша."

По отношение на реакцията на институциите, Николай Димитров заяви, че аварийните екипи са действали своевременно и са взети всички необходими мерки за справяне със ситуацията по Южното Черноморие.

Според него щетите, нанесени по плажовете на Южното Черноморие няма как да бъдат възстановени без наличието на необходимата техника. Тя може да бъде осигурена от държавата. "С такава разполагат в цяла Европа и САЩ", уточни Димитров.

Освен зам.-председател на Асоциацията на концесионерите, Николай Димитров също така стопанисва плаж Крайморие

"При мен нямаше засегнати заведения. Но пък подобно на всички останали плажове, щетите след циклона "Фредерик" са големи", каза той. 

Припомняме, че през изминалия уикенд силна буря връхлетя Българското Черноморие. В няколко общини беше обявено бедствено положение. Петметрови вълни отнесоха плажовете на юг.

В Бургас вълните са достигнали почти до плажната алея. В морето са отнесени барбарони, шезлонги, столове.

Бурята е разрушила и велоалеята, която свързва Бургас с квартал Сарафово.

Обстановката в Бургаска област постепенно се нормализира. Няма непроходими пътища и бедстващи хора. Все още има села без ток в община Малко Търново, но се работи по отстраняването на авариите по мрежата. Това съобщи областният управител на Бургас Пламен Янев.