Петък, 03 Май 2024
           
Свят

ISW: КНДР спасява Русия от недостига на боеприпаси

   
ISW: КНДР спасява Русия от недостига на боеприпаси

Украинските сили извършиха в последните дни успешни удари срещу цели в Ленинградска и Тулска области. Украинските медии, позовавайки се на неназовани източници от специалните служби, съобщиха, че са извършени удари с дронове срещу заводи в двете области в нощта на 20 срещу 21 януари. Те произвеждат системи за противовъздушна отбрана Панцир-С и Панцир-С1 и преработват горивa.

Руски източници показаха кадри, в които се твърди, че се чуват и виждат експлозии в град Тула и Уст-Луга, вероятно резултат от ударите. Геолокирани кадри, публикувани на 20 януари, показват експлозии над град Смоленск, което подсказва възможни украински удари в района.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че противовъздушната отбрана е унищожила пет дрона над Тулска, Орловска и Смоленска области. Украинските сили са извършили успешен удар с дрон срещу руски военни съоръжения в Ленинградска област на 18 януари.

Руски вътрешен източник заяви на 21 януари, че покритието на противовъздушната отбрана над Ленинградска област е лошо. Той посочи, че руската противовъздушна отбрана в Ленинградска област вероятно не е пригодена за защита срещу удари от юг.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията на фронта в Украйна.

Руските системи за противовъздушна отбрана в Ленинградска област най-вероятно са разположени за защита срещу удари от северозапад и запад, тъй като Русия исторически е организирала своята противовъздушна отбрана в района, за да се защитава срещу хипотетични атаки на НАТО.

Руските военни в момента реформират Ленинградския военен окръг, за да се подготвят за бъдеща конвенционална война срещу НАТО и може да се доближат по границата с членовете на Алианса.

Украинските удари в Ленинградска област може да накарат руските сили да преместят системите за противовъздушна отбрана с малък обсег по очакваните маршрути на полета на украински дронове, за да защитават потенциални цели със стратегическа стойност. 

Молдовските власти обвиниха руските миротворци в Приднестровието в множество нарушения, като неправилно използване на дронове по време на ученията в края на декември 2023 г., което предизвика информационна атака от страна на прокремълски говорител. Членовете на молдовската делегация в Съвместната контролна комисия (СКК) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) поискаха по време на заседание на СКК на 18 януари да се проведе разследване срещу руските миротворци за използване на малки оръжия, дронове и имитации на оръжия по време на учение в молдовската зона за сигурност на 22 декември 2023 г.

Молдовските власти заявиха, че присъствието на руските мироопазващи сили и използването на тези оръжия в зоната за сигурност са в нарушение. Известен руски блогър, свързан с Кремъл, обаче заяви в отговор на 21 януари, че молдовските власти оказват все по-голям натиск върху подкрепяната от Русия отцепническа република Приднестровие, като призовават за изтегляне на руските миротворци и чрез икономически натиск.

Блогърът твърди, че молдовското правителство е наложило двойни мита на приднестровския бизнес, които са около 16 милиона долара и за неопределен период от време. Това ще повиши разходите за живот в Приднестровието. Скорошните промени в Митническия кодекс на Молдова изискват от приднестровските предприятия да плащат вносни мита на молдовското правителство, докато преди приднестровските предприятия плащаха мита само на правителството на Приднестровието. Блогърът твърди, че този натиск подкрепя силовата реинтеграция на Приднестровието в Молдова и че Русия трябва да се подготви за по-нататъшна ескалация, напомняйки неотдавнашните обвинения от президента на Приднестровието Вадим Красноселски.

Твърденията на свързания с Кремъл блогър и обвиненията на Красноселски вероятно са част от информационна операция, насочена към дестабилизиране на Молдова, която граничи с членката на НАТО Румъния, както и оправдаване на бъдеща руска ескалация в региона.

Русия вероятно ще се сближава още повече със Северна Корея за набавяне на артилерийски боеприпаси от чужбина на фона на недостиг. Министерството на външните работи на Пхенян заяви на 20 януари, че руският президент Владимир Путин е изразил готовността си да посети Северна Корея вероятно през 2024 г. по време на неотдавнашната си среща със севернокорейския външен министър Чое Сон-хуей в Москва.

За последен път Путин посети Северна Корея през 2000 г.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви в интервю от 21 януари, че Северна Корея е предоставила значително количество артилерийски боеприпаси, което е позволило на Русия "да си поеме въздух".

Буданов предположи, че руските сили вероятно ще изпитат оперативен значителен недостиг без помощ. Заместник-началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки заяви, че Северна Корея е доставила един милион артилерийски боеприпаси на Русия от септември до ноември 2023 г. и че руската отбранителна индустриална база може да произведе общо два милиона патрона от 122 mm и 152 mm снаряди годишно, което доведе до дефицит от 500 000 снаряда през 2023 г. и вероятно ще доведе до подобен дефицит през 2024 г.

Руското опозиционно издание Mobilization News съобщи на 21 януари, че неуточнени лица, вероятно командири, малтретират персонал в "242-ри полк на военно поделение № 46217", вероятно 242-ри гвардейски мотострелкови полк (20-та отделна гвардейска мотострелкова бригада, 8-ма общовойскова армия, Южна военен окръг), в учебен център във Волгоградска област.

20-та отделна гвардейска мотострелкова бригада е базирана в град Волгоград.

Руските военни трябва да спят в неотоплени палатки и да си купуват собствени униформи и оборудване и никой не ги обучава. 

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров заяви на 21 януари, че части от руския 94-ти оперативен полк (46-та отделна оперативна бригада, Севернокавказки окръг на Росгвардия) са се завърнали в окупираната Украйна и възнамеряват да се завъртят в неопределен критичен сектор.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати