Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Рашков нарече сглобката ОПГ - организирана политическа група, начело с Борисов

   
Рашков нарече сглобката ОПГ - организирана политическа група, начело с Борисов

Сегашното управление е организирана политическа група. Това е по-точното наименование на управляващите парламентарни сили в настоящия период. Аз съм убеден, че неин ръководител е Бойко Борисов, пише OFFNEWS

Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков. Той беше единственият от ПП-ДБ, който гласува срещу избора на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд, а преди това се въздържа при гласуването на промените в конституцията.

В интервюто той каза, че в тази управленска конструкция втората по активност група след ГЕРБ не е ПП-ДБ, а ДПС.

"Това е интересен въпрос, а отговорът му не е много приятен. Ръководството на ПП-ДБ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група", заяви Бойко Рашков. 

Бившият министър каза, че лично той е разколебан и не знае дали при нови избори "съставните части на тази организирана политическа група" ще бъдат елемент от следващия парламент. 

"При такава перспектива, че всичко се прави в името на евроатлантическите ценности, тези думички, те няма да мотивират тези, които са гласували за тях, пак да направят това", прогнозира Рашков. 

На въпрос относно ареста на Бойко Борисов през 2022 г. Рашков коментира: 

"Не знам какво е направил Петков, за да спечели благоразположението на Борисов - да плеснат с ръце и да се прегърнат, както е казал поетът. Не съм убеден, че е в името на големите цели. Това са техни лични отношения."

По повод избора на Атанасова за конституционен съдия Рашков каза, че трябва да се видят делата, по които е работила тя. "Имам само поглед върху работата ѝ в парламентарната комисия. Бих я върнал още веднъж да учи право", обяви той. 

Бойко Рашкова разкритикува и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, защото е "обърнал мнението си на 180 градуса" за Десислава Атанасова.

В статус преди години Христо Иванов беше нарекъл Десислава Атанасов за "символ на калинките" във властта, а сега подкрепи избора ѝ за конституционен съдия:

"Питам се - а утре какво ще мисли? И българските граждани виждат, че днес мисли едно, утре друго, а на третия ден - съвсем различно - като Борисов. Как ще водят обществото и накъде? Или първият път мнението му е било неточно, или вторият път. Струва ми се, че причината е в организираната полигическа група, която се затваря някъде и взима решение."

Рашков каза, че не вижда смисъл да вижда Христо Иванов защо е подкрепил номинацията на Атанасова, при положение, че преди открито я е критикувал, защото вече "въпросите са станали излишни". 

Бившият вътрешен министър обяви, че с промените в конституцията управляващите са направили така, че да могат да си избират "онзи подходящ главен прокурор, на който няма да му е нужно да ходид в Банкя да си говори секретно."


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати