Събота, 04 Май 2024
           
Свят

САЩ не допуснали Русия до заседание на Международния съвет по зърното

   
САЩ не допуснали Русия до заседание на Международния съвет по зърното

Американските власти отказаха на руски дипломати възможността да участват в 59-ата сесия на Международния съвет по зърното в Ню Орлиънс, съобщава ТАСС.

"Отново бихме искали да насочим вниманието на обществеността и медиите към деструктивните практики на властите на САЩ при ограничаване на служебните пътувания на руското посолство на територията на Съединените щати", посочват от руското посолство във Вашингтон.

"Броят на отказите на Държавния департамент за правилно попълнени искания за уведомяване за официални пътувания извън окръг Колумбия непрекъснато нараства. Освен това служителите не си правят труда да обяснят причините за решенията си. Чиновниците, изглежда, смятат, че е под достойнството им да разговарят с нас", допълват от руското дипломатическо представителство.

"Наскоро се случи и друг осъдителен случай - забраната за участие на наши дипломати в заседанието на Международния съвет по зърното на 24 януари в Ню Орлиънс. С подобен акт САЩ ясно показаха, че са готови да нарушат задълженията си като страна домакин на многостранни срещи", изтъкват от посолството.

"Междувременно изглежда, че препятствията пред руското присъствие на събития, които са значими от гледна точка на историята на руско-американските отношения, почти са се превърнали в норма. Те включват посещения на обекти на руското историческо и културно наследство (като известния Форт Рос в Калифорния) и дори полагане на венци на гробовете на съветски войници", отбелязват руски дипломати.

"Призоваваме властите на САЩ да оценят реалистично последствията от курса си към по-нататъшно разрушаване на двустранните отношения. Изискваме отговорен подход към функциите на домакините на международни събития. Руското участие в тях е не само търсено от други страни, но и необходимо и за вземане на ефективни решения по въпроси, които вълнуват целия свят", категорични са от посолството.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати