Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини Свят

Украински дронове стигнаха Крим и няколко руски района

   
Украински дронове стигнаха Крим и няколко руски района

21 украински безпилотни самолета достигнаха Крим и няколко руски региона, съобщиха руските медии тази сутрин. Те докладват за атака над Севастопол в Крим, както и в Брянска, Калужска и Тулска област. Твърди се, че всички дронове са били прехванати или унищожени, пише OFFNEWS

През изминалото денонощие са се състояли 70 военни сблъсъка, една трета от които в посока Авдеевски, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. По данни на щата украинската армия удържа настъплението на руснаците в района на Авдеевка, в Первомайски и Невелски в Донецка област, както и край Георгиевка, Победа и Новомихайловка, Донецка област.

Генералният щаб отбелязва още, че в купянското направление са отбити 7 вражески атаки край Синковка и източно от Песчани, Харковска област.

В понеделник руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са поели контрола над село Табаивка в украинската Харковска област, но Украйна отрече това. Владимир Фитьо, ръководител на комуникациите на сухопътните сили на Украйна, заяви: "Това не отговаря на действителността. В близост до това населено място се водят сражения."

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди в понеделник, че постиженията на Украйна, постигнати в продължение на две години боеве, са под въпрос без ново финансиране от САЩ. В същото време ръководителят на НАТО трябваше да лобира пред Конгреса за продължаване на финансирането.

 

В същото време Европейският парламент разследва твърденията, че евродепута е шпионирал за руската ФСБ поне от 2004 г. насам. Татяна Жданока, латвийски евродепутат, отхвърли твърденията, публикувани от руския разследващ вестник "Инсайдър". Изданието е направило разследването си съвместно с естонския "Делфи", латвийския "Ре:Балтика" и шведския "Експресен".

Жданова беше един от 13-те евродепутати - от общо 705, които гласуваха против осъждането на войната на Русия срещу Украйна. Самата тя отрича връзка с руските служби.