Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари Новини

Имало ли е злоупотреба: Скандалът в „Лозенец“ се разраства, болницата с гневна позиция

   
Имало ли е злоупотреба: Скандалът в „Лозенец“ се разраства, болницата с гневна позиция

Напрежение, скандали и размяна на обвинения и словесни престрелки текат в болница "Лозенец". По-рано през деня стана ясно, че началникът на Клиниката по кардиология в „Лозенец” д-р Добри Хазърбасанов и лекари от отделението му са сигнализирали за корупционни схеми за над 300 000 лева в болницата. По думите на д-р Хазърбасанов след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи. „Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, поясни лекарят.  Междувременно от болница "Лозенец" излязоха с гневна позиция по темата и обясниха, че твърденията на д-р Хазърбасанов са несъстоятелни, пише DARIK

"През последните три години положихме много усилия да възвърнем доверието на пациентите. Изградихме екип от много и уважавани специалисти, и държим на добрата комуникация и колегиалност. Успяхме да привлечем редица млади лекари, в чието бъдеще вярваме. Твърденията, че доц. Хазърбасанов ще бъде отстранен от длъжност са несъстоятелни. Обвързването на подобна теза с отдавна подаден сигнал, е необосновано. Към настоящия момент доц. д-р Добри Хазърбасанов е началник на Отделението по кардиология", посочват от болницата. 

По думите им Клиниката по кардиология е изключително натоварено звено, с непрекъснат 24-часов режим на дейност. "Именно това налага и непрекъснато и коректно ръководене на този важен сектор в тази отговорна към пациентите дейност. Във връзка с отпуск по болест на доц. д-р Хазърбасанов, с цел осигуряване на нормалното функциониране на структурата, тя ще бъде ръководена по заместване от временно изпълняващ длъжността - проф. д-р Николай Димитров", допълват още те. 

"Още през октомври 2023 г. в лечебното заведение бе извършена проверка от НЗОК. Проверяващите извършиха пълен одит на медицинската документация. Свързаха се с всеки един от пациентите, лекувани по съответната клинична пътека. Не са налице отклонения и нарушения в медицинската дейност. Действително е констатиран пропуск - изцяло бюрократичен -  налице е непълно отразяване на данни не при лечението, а при изписване на пациентите (при дехоспитализация). Към този момент актът на НЗОК не е влязъл в сила. Положената медицинска помощ е навременна, качествена и достатъчна и именно затова актът на НЗОК подлежи на съдебен контрол", посочва от болница "Лозенец".

В случай на нарушения, подаването на сигнал не е укоримо поведение, напротив, поощряваме спазването на действащите закони и морални норми, допълват те.

"На 29 януари 2024 г. лечебното заведение и всички лежащи пациенти, бяхме изправени пред прецедент - 11 медицински служители от Клиниката по кардиология не се явиха на работа. Въпреки форсмажорната ситуация, в името на пациентите и тяхното здраве, ръководството създаде всички условия клиниката да функционира правилно и пациентите да получават навременна и качествена медицинска грижа. Изразяваме своето съжаление пред всички колеги и цялата българска общественост за поредните неистини, с които се опитват да опетнят доброто име и авторитета на болницата. Изказваме благодарност на целия медицинския персонал, който и в момента се грижи всеотдайно за пациентите в лечебното заведение", посочват още от здравното заведение.