Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари Новини

Скандално известният бивш директор на ''Лозенец'' проговори, за да нападне колегите си

   
Скандално известният бивш директор на \'\'Лозенец\'\' проговори, за да нападне колегите си

Това ръководство на болницата е фалшификация и те са взели 350 000 лв. абсолютно без да имат право. Това ръководство трябва да бъде отстранено, защото наистина е източило Касата, пише OFFNEWS

Това каза прочулият се с незаконни трансплантации, фалшиви хоспитализации и неправомерен избор за декан проф. Любомир Спасов, известен с нежеланието си да отговаря на журналистически въпроси.

След 23 години власт проф. Спасов вече не е директор на ''Лозенец''

Професорът се възползва от поканата за интервю, за да опровергае, по думите му, всички обвинения, които бяха отправени към него през годините и станаха причина за отстраняването му от поста директор на болница "Лозенец".

В коментар за информацията, че лечебното заведение, което допреди години управлява, е източило над 300 000 лв. с фалшиви кардиологични пътеки, той обяви, че не може да се прави паралел с нарушенията, които установи журналистическо разследване на Миролюба Бенатова по подобен казус.

"Няма никакъв паралел, защото са коренно различни случаи. Тук имаме неоспорими факти - един от колегите е бил свидетел на тези неосъществени, а отчетени дейности, за които е сигнализирал. Същото твърдят негови колеги. Направена са проверка от НЗОК и са установени пропуски в извършването на пътеката, които не могат да докажат, че са реализирани върху пациентите", каза Спасов и подчерта, че когато е бил директор е бил "атакуван от тогавашния служебен министър Стойчо Кацаров".

По думите му след като е бил освободен от "Лозенец", са били "изгонени всички квалитетни специалисти".

"В момента болницата не разполага с много голяма част от имената. Доц. Хазърбасанов е част от моя екип. Аз навремето го привлякох, изключителен специалист, както и колегите в Кардиологията. Това е последното островче в болницата, което не е разбито и разорано. Тук имаме свидетел-професионалист, който прави такива процедури, и казва, че те не са извършени", посочи Спасов.

По повод обвиненията в източване на здравния фонд при неговото управление той даде следните разяснения:

"През 2020 г. болницата стана търговско дружество. В момента, в който се регистрира като такова, ние трябваше да имаме разрешение за дейност, тъй като преди това бяхме държавна (Правителствена) болница. По това време беше ковид и цяла година болницата не получаваше разрешение за тази дейност, защото РЗИ беше заета. От януари до декември болницата отчиташе и болничната, и поликлиничната си дейност в един и същ масив. Ноември месец имаше пациенти, които минават на профилактични прегледи, и те са обработени, има лабораторни изследвания, за тях са направени разходи. През декември получихме разрешение за дейност като търговско дружество и от този момент нямахме право да отчитаме поликлинична дейност, но тя беше направена ноември месец. Оттам е станала грешката. Декември месец получаваме парите, на 4 януари аз получавам сигнал, че вече са отчетени тези пътеки и нямаме право да ги отчитаме. Направена е прокурорска преписка, където се казва, че веднага след установяване на пропуските изп. директор е пуснал изходящо писмо до Здравната каса, с което е възстановил сумата", каза професорът и уточни, че е направил това два дни преди да бъде извършена проверката.

Чудовищни разкрития в болница Лозенец: Млади източноевропейци дарявали незаконно бъбреци на 'чичовци' от Япония и Израел

При незаконните трансплантации всичко е законно

Професорът отрече да има нещо нередно и при трансплантациите от жив донор, за които се твърдеше, че млади хора от Украйна и Молдова са станали донори на бъбрек на "чичо си и леля си" от Япония и Израел. 

"Трансплантациите са напълно законни, защото болницата има лиценз за извършване на трансплантации, аз самият съм лицензиран трансплантолог. Това са пациенти от Беларус, Украйна, Молдова и Израел. Те идват с апостил, който доказва това родство, минават две граници, идват в България, отиват при нотариус, показват документа, че са роднини, декларират го, след което идват в болница "Лозенец". Аз за всички пациенти съм пускал писма до компетентните служби на вътрешното министерство да кажа, че има такива пациенти, които ще бъдат трансплантирани, и затова са представили тези документи. Втора нотариална заверка от мой юрист съм изискал, в която е казано, че по документи те отговарят на всички изисквания. Ако има измама, тя е още на границата, измамени са българските служби, защото тези хора идват със своите паспорти, измамена е и болница "Лозенец", тъй като те са представили неопровержими доказателства затова, че са родственици. Аз не мога да кажа дали Вие и аз не сме братовчеди", обясни Любомир Спасов.

Тайният кабинет не бил таен, той бил зона за релакс на директора след 10-15 часа операции на ден

По думите на бившия директор на болницата луксозният кабинет, който беше показан преди в година в медиите, е негов от 2010 г. Лъжа било, че е таен, защото бил разположен така, че всеки ден се минавало покрай него. Освен това не бил 500, а 115 квадрата, с още 20 кв. зона за релакс. Луксозното обзавеждане било негова собствена инвестиция, но не помни конкретни суми.

"Аз съм правил операции по 10-15 часа на ден, дълго не съм напускал болницата. Това е част от релакса, за да бъдеш готов за следващия пациент", обясни наличието на сауна и джакузи в работния кабинет Спасов. 

Пури, алкохол и записваща техника в тайния луксозен апартамент в болница Лозенец

Няма нищо нередно и в избора му за декан на Медицинския университет на СУ

"Има акт на съда, в който е отхвърлено всякакво обвинение, всичко е направено по правилата", обясни деканът.

По думите му и тези обвинения са инсинуация, той не бил несменяем декан повече от допустимото, тъй като след два поредни мандата имал прекъсване като зам.-ректор. Спасов каза още, че до него е имало сигнали за заплахи към студенти, че ако стане отново декан, болницата няма да бъде база на университета.

Лекари-преподаватели за избора на декан на Медицинския факултет към СУ: Натиск и груби нарушения

В края на интервюто професорът прогнозира, че в болницата ще продължи да има скандали, а решението на ситуацията е "едно-единствено"- "болница "Лозенец" и Факултетът по медицина са едно цяло. Болницата трябва да отиде към Софийския университет, както е с Варненския, за да може здравеопазване и образование да бъдат заедно".

"Лозенец" винаги е била водеща болница, а в момента не прави абсолютно нищо иновативно", заключи бившият ѝ директор и загатна намерението си за завръщане начело на лечебното заведение:

"Хора, които нямат професионални качества, ги е страх от моето връщане в болницата".