Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Картите за ученици и студенти по-скъпи от днес, до 14 г. се возят безплатно

   
Картите за ученици и студенти по-скъпи от днес, до 14 г. се возят безплатно

Учениците над 14 години, студентите и докторантите от днес ще зареждат карти за градския транспорт в София на цена от 200 лева за година за цялата мрежа, пише OFFNEWS 

Месечната за всички линии е 20 лева, а цената за една линия (наземен транспорт или метро) е 9 лв. Картата за докторантите е 35 лева за цялата мрежа за месец и 16 лева за една линия за месец. 

На 1 февруари изтече срокът на Постановлението на Министерския съвет, с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи. В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 година до момента пътуваха с годишни карти за 180 лева в цялата мрежа, а едномесечната карта беше с цена от 15 лева. 

Родителите на деца от 7 до 14 ненавършени години могат да получат карта за безплатното им пътуване от днес във всеки от пунктовете на ЦГМ. Те трябва да представят акт за раждане на детето, адресна регистрация на родителя в София, както и снимка, 
която може да е на мобилния телефон. 

Децата между 7 и 10-годишна възраст, които и сега пътуват с безплатни карти, могат да получат удължено ползване от един месец. Например картата изтича на 10-то число този месец, може да я удължите с месец, без проблем. След това обаче трябва да се замени с новия вид превозен документ, като подмяната е безплатна, уточняват от ЦГМ. 

 

Семействата, които вече са заредили предплатени карти за децата до 14 години, ще бъдат компенсирани, като им бъде върната сума за частично неизползвания превозен документ. Сумата ще се изчислява от заверената дата на получаване на искането за връщане до изтичане на валидния период, при условие, че на детето се издаде нов безплатен превозен документ. 

В 11:00 ч. на касата на ЦГМ на НДК при входа за метрото ще се състои демонстрация за зареждане на безплатни карти на деца до 14-годишна възраст. Ще присъства Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност", информират от ЦГМ.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати