Събота, 04 Май 2024
           
Свят

Първи присъди в Русия за ЛГБТ екстремизъм

   
Първи присъди в Русия за ЛГБТ екстремизъм

Две съдилища в Русия издадоха първите присъди във връзка с ЛГБТ движението, което беше определено като екстремистко миналата година, съобщава "Ройтерс".

Съд във Волгоградска област призна мъж за виновен в "показване на символи на екстремистка организация", след като той е публикувал в интернет снимка на ЛГБТ флаг.

Артьом П., който беше осъден да плати глоба от 1000 рубли, призна вината и се разкая, като заяви, че е публикувал изображението "от глупост", посочи съдът.

В понеделник съд в Нижни Новгород, източно от Москва, осъди на пет дни административно задържане жена, която била в кафене, когато мъж се приближил до нея и я помолил да свали обеците си във формата на жаба, показващи изображение на дъга - символ на ЛГБТ движението.

Жената била извикана в полицейското управление, след като мъжът, заснел срещата, я публикувал в интернет.

Предстои следващата седмица да бъде възобновен съдебен процес в Саратов в Югозападна Русия срещу фотограф, публикувал изображения на знамена с дъга в "Инстаграм".

Знамето на дъгата представлява общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Руското законодателство забранява на всеки в страната да "показва символите" на организации, които счита за екстремистки - списък, който включва и социалната мрежа Meta.

Върховният съд на Русия забрани "ЛГБТ движението" през ноември миналата година, затягайки ограниченията върху изразяването на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Закон, приет миналия юли, забрани юридическите или медицинските промени на пола за транссексуални руснаци, а друг закон, забраняващ насърчаването на "нетрадиционни" сексуални отношения, се обсъжда повече от десетилетие.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати