Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Българската аграрна камара се стяга за протест

   
Българската аграрна камара се стяга за протест

Българската аграрна камара (БАК) обяви готовност за ефективни протестни действия. Те ще започнат на 6 февруари, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се решат проблемите в бранша. Това съобщиха от БАК.

От БАК посочват, че сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им.

Организацията подчертава, че през изминалите седмици напрежението в Европа ескалира заради неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите.

Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство, изтъкват от БАК.

Според аграрната камара родните фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители.

Припомняме, че на 31 януари министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе извънредна среща с премиера Николай Денков в търсене на решение на проблемите на земеделците.