Събота, 04 Май 2024
           
Новини

Българските БТР-и потеглят към Украйна

   
Българските БТР-и потеглят към Украйна

Операцията е в ход - Министерството на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР. Това написа във Фейсбук министърът Тодор Тагарев.

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията.

За МВР те категорично са с отпаднала необходимост,
 каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. 

Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България като помощ на Украйна, обяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев през юли миналата година.




Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че танковете все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет.

“Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза още Тагарев преди дни.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати