Петък, 10 Май 2024
           
Коментари Новини Политика

Денков намекна, че зърнопроизводителите са на печалба, а искането за оставката на Кирил Вътев е политическа

   
Денков намекна, че зърнопроизводителите са на печалба, а искането за оставката на Кирил Вътев е политическа

Премиерът Николай Денков заподозря, че времето, избрано от зърнопроизводителите за протест, е точно пресметнато - малко преди ротацията в правителството, и обяви, че нямат никакви причини да блокират държавата. Освен това според него искането за оставката на аграрния министър Кирил Вътев е политическо. Но властта е отворена за продължаване на разговорите, пише OFFNEWS

Денков и Вътев свикаха кризисен брифинг малко след като зънопроизводителите заплашиха да извадят тежка техника на стратегически пътища и обявиха безсрочен протест

Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, защото подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес, заяви Денков

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", изтъкна Денков.

Той изнесе данни на приходната агенция, според които зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години. Между 2018 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв., подчерта премиерът.

По думите му през м. г. земеделците са получили 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от сегашното правителство. Така през 2023 г. българските производители са получили най-много пари от ЕС след Полша заради загубите от украинския внос. 

"Те не предявиха никакви конкретни претенции. Дойдоха и казаха: Искаме ви оставката. Аз казах, че това ще стане, когато премиерът я поиска", изтъкна пък Кирил Вътев и отрече твърденията на протестиращите днес пред МЗХ, че им дължи пари.

Министър-председателят и земеделският министър се срещнаха в неделя с представители на аграрния сектор и предложиха държавна помощ, но само на зърнарите, които докажат пред НАП, че са претърпели загуби през 2023 г. Денков обеща допълнителни 150 млн. лв., които ще бъдат отделени за секторите на животновъдите, млекопреработвателите, производителите на плодове и зеленчуци.

Протестиращите обаче обвиняват властта в некомпетентност, а аграрния министър - в незаинтересованост към сектора. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати