Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Съветът на ректорите се обяви против отмяната на студентските такси

   
Съветът на ректорите се обяви против отмяната на студентските такси

Съветът на ректорите се обяви против предложението на правителството да отмени таксите за обучение на студентите по държавна поръчка, съобщава БНР.

Неговият председател акад. Лъчезар Трайков посочва, че студентските такси са основният източник на собствени приходи за висшите учебни заведения у нас. По думите му промяната на модела би била фундаментална и ще означава ревизия на цялата държавна политика във висшето образование.

Трайков изтъкна, че в Стратегията за висшето образование подобна промяна не само не е предвидена. Според него за нея няма индикации и в свързаните с нея други политики, заложени цели и мерки по осъществяването им. Той подчерта, че предложението за отпадането на таксите за държавна поръчка е дошло изненадващо и без предварително обсъждане.

Принципното възражение на Съвета на ректорите е, че предложеният законопроект има за предмет частично палиативно решаване на въпроси, свързани с модела на финансиране на висшите училища. Според ректорите е притеснително, че фиксиран на законово ниво ключов приходоизточник, служещ и като базов гарант за академичната автономия на висшите училища от политически конструираната изпълнителна власт, какъвто са таксите на студентите, се заменя с механизъм за компенсация, който няма определени в закона параметри и ще се определя на годишна база от внесения от изпълнителната власт Закон за държавния бюджет.

Съветът посочва, че подобна трансформация не съответства на принципите, заложени в Закона за висшето образование. От там изтъкват и липсата на правила, по които да се осъществи предвидената компенсаторна калкулация.

Макар и косвено, освобождаването от такси ще повлияе върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища, твърдят още ректорите.

Те настояват законопроектът да бъде видоизменен чрез намирането на много по-добри и целенасочени нормативни решения, като мерките за социална подкрепа, каквито се явяват освобождаването от такси, да бъдат модифицирани в мерки за целево подпомагане, с цел покриването им от страна на широки категории социално уязвими студенти и докторанти.

Припомняме, че в края на януари правителството излезе с предложение студентските такси за държавна поръчка да отпаднат. Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев предупреди, че идеята не е била обсъдена с ръководителите на висшите учебни заведения. Националното представителство на студентските съвети приветства отпадането на таксите.