Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Шалапатова: Неактивните младежи са намалели с над 40 000 през последните 2 години

   
Шалапатова: Неактивните младежи са намалели с над 40 000 през последните 2 години

„За последните две години броят на младежите в България, които не работят и не учат – т.нар. NEETs, е намалял с над 40 000. За третото тримесечие на 2023 г. те са 120 000, докато за същия период на 2021 г. броят им е бил 162 000“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова по време на блиц контрол на днешното заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

„Политиките за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата в страната, най-вече сред неравнопоставените групи на пазара на труда, е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика“, заяви министър Шалапатова. Тя обясни, че в рамките на тази година предстои разписване на конкретни мерки, насочени към групата на NEETs. За тях е предвидена комплексна мобилизация и интегриран подход съвместно с други институции, социални партньори и младежки организации.

Министър Шалапатова обяви, че през 2023 г. чрез Агенцията по заетостта са активирани 44 204 неактивни лица на пазара на труда. За сравнение, през 2022 г. техният брой е бил 33 000. „Предстои да подобрим още повече механизма на активиране, като увеличим броя на активаторите през тази година. Те ще бъдат 104 и задачата им ще бъде свързана с намирането на неактивните хора и включването им в пазара на труда“, каза тя.

Като основнa мярка в тази насока министърът посочи също дейността на стартиралите през изминалата година 6 пилотни клуба за активиране в страната. Тази година предстои разкриването на още 20 такива“, съобщи тя.

„Очаква се до средата на годината да стартира и електронният регистър за икономически неактивни лица. Той ще помогне за информационна свързаност на цялостния статус на тези хора, като например семейно положение и степен на образование“, посочи още министър Шалапатова. Тя обясни, че на база тази информация ще се осъществява целенасочен и индивидуален подход и ще могат да се оценят нагласите на неработещите за тяхната трудова реализация.

По време на блиц контрола министърът на труда и социалната политика отбеляза и постигнатия през изминалата година успех в интегрирания подход с Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката по отношение на политиката за ранно детско развитие. „Голяма част от проблемите на младите хора, включително за включването им в заетост, са заложени в ранното детство. Затова се изисква цялостна политика в тази насока. До няколко дни ще представим Годишен план за ранно детско развитие, а след неговото утвърждаване ще започне и работата по цялостна визия за ранното детство“, каза министър Шалапатова.