Четвъртък, 09 Май 2024
           
Политика

Възраждане изключи 4-ма общински съветници след избора на председател на СОС

   
Възраждане изключи 4-ма общински съветници след избора на председател на СОС

Възраждане изключи четирима общински съветници след избора на председател на Столичния общински съвет, пише Дневник. Това са Красимир Гълъбов, Венци Стойчев и Васил Драганов, Севделина Петрова. Лидерът на групата Деян Николов обяви решението и ги определи като "предатели". По думите му те не са били решени да защитават каузата "Възраждане" или са се поддали на натиск. Николов посочи, че групата на "Възраждане" остава с трима съветници - той, Емил Димитров и Ивайло Костадинов.

По-рано днес 47 общински съветници гласуваха за предложения от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Цветомир Петров за председател на общинския съвет. Гласуването бе тайно с бюлетини, като според предварителните заявки за Петров са гласували както от неговата формация, така и от ГЕРБ, "Синя София", по-голямата част от БСП, част от "Възраждане" и Карлос Контрера от ВМРО.

Преди заседанието досегашният кандидат за председател на "Възраждане" Красимир Гълъбов потвърди обединението около кандидатурата на Цветомир Петров. След като то започна, се оказа, че в групата има разцепление. Думата взе лидерът ѝ Деян Николов, който каза, че са купувани гласовете на съветници и издигна кандидатурата на Емил Димитров.

Според Деян Николов оттук нататък столицата ще се управлява от мнозинство, "което си купи Столичния общински съвет - и групите, и отделни общински съветници". Николов посочи, че са "валяли предложения от ляво и дясно" и най-вече от тези, сформирали мнозинството. "На нас ни предлагаха да се включим в едно управление, което щеше да бъде сглобка в София и щяхме да получим всичко, което искаме - зам.-председателски позиции, пари, общински предприятия", каза още той.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати