Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Дачич: ЕС иска признаването на Косово да стане част от преговорния процес

   
Дачич: ЕС иска признаването на Косово да стане част от преговорния процес

„Брюксел засилва натиска върху Сърбия като се опитва да включи части от Охридското споразумение, които засягат признаването на Косово, в преговорната рамка за членство в ЕС“.

Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич в интервю за телевизия Pink.

"Прави се опит да се наложи задължение на Сърбия чрез ЕС и глава 35, че ако иска да стане член, трябва да има т.нар. пълно прилагане на Охридското споразумение и на тази част от споразумението, с която не е била съгласна. Сърбия не е подписала Охридското споразумение, според устното изявление на президента на Сърбия тя се разграничи от някои формулировки, които показват, че това е някакъв вид признаване на Косово и че сме съгласни Косово да стане член на ООН и други международни организации", каза Дачич.

Сръбският дипломат заяви, че Александър Вучич имал аргументирана, остра и премерена реч на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, в която е посочил, че косовският премиер Алабин Курти е заплаха за мира и стабилността.

Дачич заяви, че резолюцията за изборите в Сърбия, която беше гласувана вчера в Европейския парламент, е "инструмент за отклоняване на страната от независимата ѝ политика и за оказване на допълнителен натиск".

"Това е политически памфлет, от който дори тези, които са го поискали, няма да имат полза, но ще нанесе щети", твърди той. /БГНЕС